top of page
  • Writer's pictureTiina Sandberg

Yksisilmäiset ja sokeat

Sokeiden valtakunnassa silmäpuoli on kuningas, sanoi se yksi hollantilainen, joka kirjoitti sittemmin myös Tyhmyyden ylistyksen. En ole sitä lukenut (laitoin kyllä varauksen kirjastoon), mutta kiinnostaa kovasti. Mitähän Erasmus Rotterdamilainen sanoisi nykymenosta?


Pohdin tätä aamukahvia juodessa Hesaria lukiessani. Sen sotasivuilla oli vakio annos spekulaatioita tilanteesta ja uutisointia tapahtumista. Sota jatkuu ja se on valtava ongelma niin kovin monin tavoin, mutta minusta myös sodasta uutisoimisessa on ongelma.


Suomessa ei ole pulaa fiksuista toimittajista, jotka osaisivat pohtia asioita monesta kulmasta ja selvittää sellaisiakin asioita, jotka eivät ole sotapropagandassa siinä ihan heti ensimmäisenä tarjolla. Silti tähän asti on menty tarkasti virallisen totuuden mukaan: Venäjä syyllinen (kuten onkin) ja Ukraina uhri. Eli ensimmäinen paha toinen hyvä. Pahat eivät voi tehdä kuin pahoja asioita ja hyvät tekevät vain hyviä.


Elämä ja varsinkaan sota ei nyt kuitenkaan ole tämmöistä. Venäläisten puolella on varmasti myös hyviä ihmisiä ja Ukrainan pahoja. Siviilit joutuvat kärsimään molempien osapuolten ylilyönneistä eikä kumpiakaan tulisi painaa villaisella vain propagandasyistä. Asioiden monimutkaisuus ei saa olla este uutisoinnille ja taustoitukselle. Miten ihmiset muuten voisivat ymmärtää mistä tässä kaikessa on kyse ja miksi asioita tapahtuu.


Mutta tosiaan, siihen aamukahviin palatakseni. Hesarin ulkomaan osiossa, kaukana sotaosiosta, mutta samassa lehdessä nyt kuitenkin, oli tänään juttu Azovista. Voit lukea sen tuosta linkistä kohta itsekin. Vaikka natsien olemassaolo Ukrainassa ei ole peruste hyökkäykseen maalta, jolla on itselläänkin omasta takaa uusnatseja aivan liikaa, on hankalienkin asioiden esiintuominen tässä tilanteessa tärkeää. Ukrainan sisäpolitiikka, maan sisäinen jakautuminen ja siitä kumpuavat ongelmat on syytä ymmärtää, jotta voi ymmärtää sen sisällä olevia jakolinjoja ja jännitteitä. Ne vaikuttivat osaltaan siihen, että maassa on nyt sota, ne antoivat Putinille perusteita aloittaa tämä järjetön sota ja ne tulevat olemaan läsnä myös silloin kun sota viimein loppuu.

Eihän se sota sillä lopu, että suomalaiset ovat perillä sen käänteistä ja taustoista, mutta kyllä minusta olisi silti mukava ajatella, että media pyrkisi ainakin yksisilmäisyyteen, mieluummin kuin pitäytyisi vain kaikkein yksinkertaisimmissa ja helpoiten hyvä/paha-akselille asettuvissa tulkinnoissa.Kyllähän tässä on ihan yhtä vahvat natsifibat kuin suomineidon rinnuksilla. Kuva Wikipedia.

128 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page