top of page
  • Writer's pictureTiina Sandberg

Vittuilun taito

Satuin huomaamaan Twitterissä kiertävän tutkimuksen, jonka mukaan suomalaiset kokevat päivän aikana vähiten vihaa eurooppalaisista (5 prosenttia ihmisistä) kun taas turkkilaiset kokevat sitä eniten (48 prosenttia ihmisistä). Tästä tietenkin oli vedetty se johtopäätös, että olemme hyvin zen koko ajan, emmekä piittaa vaikeuksista. Mielestäni tämä ei todellakaan pidä paikkaansa.


Kyse on jälleen kerran siitä, että kyselyssä oletetaan ihmisten kokevan ja ilmaisevan tunteitaan samalla tavalla kaikkialla. Meillä Suomessa on kuitenkin olemassa aivan omanlaisemme vihan tunne, jota tämä kysely tuskin kartoitti. Me vittuunnumme, meille vittuillaan ja me vittuilemme.


Jos minulta kysyttäisiin, tunnenko päivän aikana vihaa, vastaisin todennäköisesti että en. Vittuuntumisesta kysyttäessä vastaus taas olisi todennäköisesti kyllä. Jälkimmäiseen riittää aina aihetta ja sellainen pieni kevyt vitutus on oikeastaan suomalaisen perustunnetila. Meidän oma "resting bitch" asetuksemme, joka menee päälle kun ei ole oikein muutakaan tekemistä. Siihen on hyvä asettua odottamaan elämän seuraavaa takaiskua, jonka suomalainen tietää olevan vain ajan kysymys.


No miten tämä sitten liittyy vihaan ja sen mittaamiseen?


Väitän, että suomalainen vitutus on sisäänpäin käännettyä vihaa. Sellaista pidäteltyä, jolle kulttuurimme ei tarjoa helppoa purkautumistietä. Meillä ei ole hyväksyttyä huutaa ja elämöidä tunnetta ulos. Sen sijaan se pitää padota ja koittaa laittaa se aisoihin. Ja sitten jo alkaakin vituttaa. Tunnetta voi ulkoistaa korkeintaan passiivis-aggressiivisesti vinoillen. Tätä puolestaan sanotaan vittuiluksi. Vitutus on suomalaisten epätoivoista kamppailua negatiivisten tunteiden ilmaisemisen ja käsittelyn vaikeuden kanssa.


Passiivis-aggressiivisuus on epäterveellistä sekä ihmissuhteille että etenkin ihmiselle, joka ei uskalla kohdata ja ilmaista tunteitaan. Ei ole ihme, että meillä on sydän- ja verisuonitauteja sekä verenpainetta. Miehistä puolet ja naisista kolmannes kärsii kohonneesta verenpaineesta. Naiset ehkä sittenkin osaavat purkaa henkisen paineen ennen kuin se alkaa nostaa verenpainetta.


Eli ei, me emme ehkä ole vihaisia, mutta älkää erehtykö luulemaan meitä sen takia leppoisiksi.Suomalaisten rauhallisuus on taas silmän lumetta. Kyllä pistää vituttamaan tämmöinen leväperäisyys.


105 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page