top of page
  • Writer's pictureTiina Sandberg

Vatsasi ja kapitalismin liitto

Uskoisitko jos väittäisin, että vatsasi mikrobit ohjaavat maailman taloutta? Uskot tai et, lue toki eteenpäin, se ei ehkä sittenkään ole aivan niin uskomatonta.


Tutustutaan ensin sisäiseen maailmaasi. Ei siihen, jossa kuvittelet juttuja vaan siihen jolla muutat syömäsi ruoan energiaksi ja elimistön polttoaineeksi. Tässä prosessissa on valtavan suuri rooli erilaisilla mikrobeilla ja muilla yksisoluisilla eliöillä. Tätä yhteisöä kutsutaan suolistoflooraksi.


"Ihminen muodostaa normaalimikrobistonsa kanssa superorganismin, jossa ihmissoluja on vain 10 %. Iholla ja limakalvoilla elää 1014 mikrobia, valtaosa ruoansulatuskanavan loppupäässä, jossa ne aineenvaihdunnallisesti aktiivisena, lähinnä bakteereista koostuvana noin 1,5 kilon painoisena solumassana muodostavat monimuotoisen dynaamisen ekosysteemin."


Tämä valtaisa yhteisö on toisaalta täysin riippuvainen isäntänsä hyvinvoinnista ja toisaalta vaikuttaa suoraan meidän kaikkien hyvinvointiin. Suoliston ja aivojen yhteys on esimerkiksi hyvin vahva ja mikrobit käyttävät sitä hyväksi. Ne osaavat manipuloida isäntäeliön mielitekoja itselleen edulliseen suuntaan. Tästä mekanismista on jo tuloksia yksinkertaisemmilla koe-eläimillä, tuskin on mitään syytä epäillä niiden kykyä manipuloida myös ihmisiä. Aikaa ja kannustin tähän on ollut riittämiin.


Ja miten tämä sitten liittyy kapitalismiin ja maailmantalouteen? Vastaus on ruuan massatuotannossa.


Ruokabisnes perustuu tietynlaiselle tuotannolle, joka suosii sokeria, puhdistettuja hiilihydraatteja ja rasvoja. Tällainen ruoka vaikuttaa tutkitusti ihmisten suolistoflooraan, kuten mikä tahansa muukin ruokavalion muutos. Ne bakteerit, joita tällä tavalla ruokitaan, eivät kuitenkaan jää passiivisiksi vaan toimivat aktiivisesti saadakseen itselleen optimaalista ravintoa: ne alkavat manipuloida isäntänsä mielitekoja.


Ihmiset pystyvät toki päättämään syödä jotain muutakin kuin sitä, mitä heidän tekee mieli. Kuitenkin jos sattuu olemaan vähän huono päivä ja energia on kulunut loppuun kaikenlaisia pikku hankaluuksia selättäessä, ei enää jaksa vastustaa. Käsi ohjautuu kohti tietynlaisia ruokia ja ne päätyvät sitten lautaselle.


Tässä kohtaa ruokabisnes ja mikrobit lyövät kättä. Syntyy noidankehä, jossa mikrobisto köyhtyy ja valtaan päässeet mikrobit alkavat vaatia itselleen sopivaa ruokaa, jolloin sen myynti edelleen kasvaa ja tämä taas sopii ruoan massatuotannolle erinomaisesti. Ruokavalio köyhtyy, ihmiset lihovat ja voitot karttuvat.


Onneksi tätä kehitystä voi myös vastustaa. Parasta toki olisi, mikäli rakenteita muutettaisiin niin, ettei ravintoköyhää ruokaa enää valmistettaisi. Tätä kannattaa vaatia samalla kun kyseenalaistaa kapitalismin vaikutukset laajemminkin, mutta myös itse voi tehdä jotain. Voit päättää syödä ravintorikkaampaa ruokaa, enemmän hapatettuja ruokia, enemmän kasviksia ja parempia rasvoja siitä huolimatta, että edelleen välillä sorrut myös mikrobiesi mielitekoihin. Hiljalleen tämä muutos muuttaa suolistosi olosuhteita ja jonain päivänä siellä saattaa tapahtua vallankumous ja huomaat päässeesi eroon mieliteoista. Kokeile! Eihän sinulla ole menetettävänä kuin kahleesi.Kuvassa bakteereja ihmisen suolistossa. Kuva on väritetty. Kuva on Pacific Northwest National Laboratoryn ottama ja napattu Flickr-palvelusta.


73 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page