top of page
  • Writer's pictureTiina Sandberg

Vastustan Natoa

Aina välillä sitä löytää itsensä sellaisesta tilanteesta, jossa huomaa olevansa eri mieltä muiden ihmisten kanssa. Kommunistina tämä on tietenkin tullut tutuksi, eikä sitä yleensä kovasti hätkähdä, mutta tänä päivänä on suuri joukko sellaisia ihmisiä, joilla tilanne on uusi. Erityisesti, koska vielä vähän aikaa sitten he olivat itseasiassa enemmistössä.


Luin aamulla Ylen jutun, jossa oli haastateltu Vasemmistonuorten puheenjohtajan tehtäviä tällä hetkellä hoitavaa Ava Dahlvikia, rauhanaktivisti Vili Nurmea sekä vasemmistonuorten jäsentä Valtteri Harakkaa. Heitä kaikkia yhdistää se, että he ovat Natoa vastaan rauhan puolella.


Minusta nämä nuoret ovat ihania.


Jutussa kehystettiin asiaa niin, että nuorilla ihmisillä ei ole kokemusta sodasta ja siksi he olisivat luottavaisempia. Esitettiin heidät siis ymmärtämättöminä ja kokemattomina. Toki esiin tuotiin sekin, että nuoret ovat ne, jotka tästäkin päätöksestä joutuvat maksamaan isoimman hinnan sekä mahdollisissa Nato-sodissa että kuluissa.


Minusta olisi ollut syytä pohtia sitäkin millaiset jäljet sota jättää ihmisen mieleen. Sekä itse koettuna että vanhempien ja isovanhempien kautta. Nämä 20-vuotiaat ovat ensimmäinen sukupolvi, joka on vapautumassa tästä taakasta. Minusta heitä kannattaisi kuunnella ihan jo siksikin, että he eivät enää kanna pelkoa ja katkeruutta. He kykenevät uskomaan rauhaan ja sellainen on tässä maailmassa arvokasta.


Etenkin Vili tuo esiin minusta tärkeimmän syyn asettua aina rauhan puolelle sotaa vastaan. Se nimittäin on ainoa keino, jolla voimme edetä tuota tavoitetta kohti. Militarismi ja aseiden lisääminen kasvattaa aina myös niiden käytön riskiä ja johtaa vääjäämättä varustelukierteeseen, jota on äärimmäisen vaikea katkaista sen käynnistyttyä. Siksi olisi kaikille parempi olla käynnistämättä sitä.


Suomessa on edelleen paljon meitä muitakin, itseni ja tässä mainittujen lisäksi, jotka eivät halua Suomen liittyvän Naton jäseneksi. Me emme ole juuri saaneet ääntämme kuuluviin, mutta ainakin yhden asian me kaikki voimme tehdä: Me voimme viedä vappuna marsseille ja tapahtumiin Naton-vastaisen viestin.


Askarrelkaa siis kyltti, maalatkaa banderolli tai opetelkaa vaikka rauhanlauluja ja laulakaan niitä ystävien kanssa. Tänä Vappuna jos koska on syytä vastustaa Natoa.


84 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page