top of page
  • Writer's pictureTiina Sandberg

Väsymys

Olisi niin kovin mukavaa, jos olisi vain sellaisia ihan tavallisia ensimmäisen maailman ongelmia. Esimerkiksi se, että pitää muistaa ostaa karkkeja virpojia varten kun en eilen muistanut. Tai että pitäisi siivota, eikä oikestaan yhtään huvittaisi. Sellaista mukavaa murehdittavaa.


Sen sijaan ei voi olla ajattelematta Ukrainan sotaa, koronaa ja ekologista kriisiä. Maailmassa on niin isoja ongelmia, ettei niitä mitenkään voi itse ratkaista ja aina joku jossain keksii tehdä jotain, joka tuntuu vievän ratkaisua yhä kauemmas. Putin pommittaa pakolaisia rautatieasemalla, Suomessa kuolee enemmän ihmisiä koronaan kuin kertaakaa aiemmin pandemian aikana ja jo kuihtuneet metsät aiotaan karsia yhä harvemmiksi, koska jostain pitää saada puuhaketta polttolaitoksille, sekä sellua.


Olisi ihanaa, jos olisi sisäinen varmuus siitä, että tekemällä jotain maailma pelastuu. Ratkaisu kaikkeen ja mielellään heti. Sellaista ei kuitenkaan ole. Omaan vain teorian siitä miten nämä kytkeytyvät keskenään kapitalismin kautta ja että tarvitsisimme jotain parempaa tilalle. Se, miten tämä parempi saavutetaan, on sen sijaan hämärän peitossa. Tiedän suunnilleen mihin suuntaan tulisi tuntemattomalla maalla kulkea, mutta kartta on vähintäänkin epämääräinen.


Ei ole sellaista elähdyttävää uskoa, jonka jotkut kertovat omaavansa. Sellaiseen olisi varmasti mahtavaa kietoutua ja unohtaa itsensä. Sen sijaan on rämpimistä hitaasti eteenpäin ja toivoa siitä että valitsee oikein kun miettii seuraavaa askeltaan. Epävarmuus on väsyttävää, mutta toisaalta sanotaan että se on merkki myös ajattelusta. Ajattelematon ei näe mahdollisia suonsilmäkkeitä kulkiessaan polullaan. Aktivistin väsymys on kokonaisvaltaista. Ei kai tässä kuitenkaan auta kuin tarttua siihen siivoukseen ja hoitaa se alta pois. Sen jälkeen voi suunnata ulos ja uimaan. Ehkä olla hetken pohtimatta isoja kysymyksiä. Sellainen taitaa olla ainoa tapa tasapainottaa tilannetta. Ongelmien rinnalle on saatava iloa ja valoa. Vapaapäivät ovat tarpeen myös maailmanparantajille.Mustikoiden poimiminen on erinomaisen rentouttavaa. Oispa mustikoita!56 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page