top of page
  • Writer's pictureTiina Sandberg

Tyhjät hyllyt

Updated: Mar 19, 2022

Oletko huomannut kaupassa, miten hyllyihin on ilmestynyt aukkoja? Joitain tuotteita ei enää ole siellä. Etkö? Se saattaa johtua siitä, että taloutesi ei vielä ole ihan riittävän tiukalla. Aukot kyllä ilmaantuvat aikanaan.


Tänään huomasin, että en enää edes muista koska olisin viimeksi ostanut pihvin. Siis sellaisen ihan tavallisen palan lehmää. Osittain tämä johtuu tietenkin siitä, että syön melko kasvispainotteisesti, enkä osta itselleni punaista lihaa ja kanaakin vain harvoin. Mutta muksut kyllä pistelevät lihaa lähes päivittäin. Eli niin sanottua kulutuskysyntää perheessämme riittää.


Pihvit eivät siis ole kadonneet maailmastamme mistään jalosta tai käytännöllisestä syystä. Ne ovat kadonneet, koska ne kuuluvat niihin ruokiin, joihin ei enää tällaisilla lähes suomalaisen tyypillisillä tuloilla oikeastaan ole varaa. Toki, jos erikseen päättäisin, voisin ostaa niitä pihvejä. Sen sijaan nykyään kävelen sen hyllyn ohi. Se on kadonnut maailmastani.


Köyhemmillä näitä aukkoja hyllyissä on paljon enemmän. Oikeastaan voi ehkä enemmänkin puhua siitä, mitkä hyllyt ovat edelleen käytettävissä. Jos pitää pärjätä toimeentulotuella (Se on nykyään yksinasuvalla 514,82 € kuussa* ja siitäkin voi joutua vielä maksamaan osan kuluja, joita ei huomioida, kuten lainanlyhennyksiä) niin voitte kuvitella, että kaupassa valinnan vara on äärimmäisen pieni.


Nyt ruuan hinta on rajussa nousussa. Lintilän on ministeripalkoillaan (Tulot vuonna 2020 yhteensä 158  193 €. Sillä rahalla toimeentulotuen asiakas joutuisi tulemaan toimeen yli 307* kuukautta.) kevyt puhua siitä, miten ruokalasku tuplaantuu. Hänelle se on kätevä tapa perustella maatalouden tukipaketti, joka rahoittaa nykyistä toimimatonta systeemiämme entisillä ehdoilla ja takaa ruuantuotannon ongelman säilymisen tulevaisuudessakin. Köyhälle se kuulostaa siltä, että saa tuomion kuolla nälkään.


Tässä tilanteessa ainoa järkevä ja humaani teko olisi huolehtia siitä, että sosiaalietuuksia korotettaisiin sitä mukaan kuin ruuan hinta nousee. Minusta olisi kohtuullista, että kaupassa käydessään köyhempikin voisi nähdä muutakin kuin tyhjät hyllyt.

* Kiitos tarkalle lukijalle, toimeentulotuen määrä päivitetty vuoden 2022 tasoon.Tämä ei voi olla kenenkään ainoa vaihtoehto. Riittävä sosiaaliturva on sivistysvaltiossa ihmisoikeus ja sen evääminen ihmisoikeusrikos.

184 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page