top of page
  • Writer's pictureTiina Sandberg

Terveydenhoito kristallipallossa

Porvarit ovat saamassa sen, mitä ovat aina halunneetkin. Suomalainen terveydenhoito, joka on ollut maailman huippuluokkaa, ollaan tuhoamassa ja se tapahtuu Sanna Marinin olleessa Suomen pääministerinä.


Kokoomus on aina halunnut Suomeen yksityisen terveydenhuollon. Terveydenhuolto on ala, jolla on saavutettavissa suuria voittoja, koska epätoivoiset ihmiset asettavat - aivan oikein - lopulta terveytensä mammonan edelle. Siinä kun vaikkapa syöpäpotilaan edessä heiluttaa syöttinä muutamaa elinkuukautta lisää, hän melkein varmasti tarttuu tarjoukseen ja lyö rahat pöytään. Lisäksi sopivasti puolikuntoiseksi hoidetuista asiakkaista saa mahtavan rahastusautomaatin, joka palaa aina uudelleen hoidettavaksi ja kulkee joka kierroksella kassan kautta. Silkkaa voittoa siis!


Tämän loistavan bisnesmahdollisuuden edessä on toistaiseksi seisonut julkinen terveydenhuolto. Ihmiset ovat sitkeästi luottaneet siihen ja vain osa on siirtynyt yksityisten asiakkaiksi. Määrätietoisella leikkauspolitiikalla on kuitenkin saatu romutettua tämä harmillinen vapaan markkinatalouden jarru. Julkisen terveydenhuollon rahoituksen vieminen pala palalta on johtanut siihen, että nyt ei riitä enää työvoimaa ja tilanne on ajautumassa kaaokseen. Keskusta taistelee nyt ratkaisevaa taistelua hallituksessa pyrkien estämään lisärahoitus, joka voisi tehdä tyhjäksi koko hienon ja huolella rakennetun suunnitelman. Hallituksen vasemmistokin toimii juuri siten kuin on toivottu ja aikoo niellä karvaan kalkin porvareiden puolesta ja ottaa sitten vaaleissa useita luoteja, jotta Kokoomus voi ratsastaa vaalivoittajana seuraavan hallituksen pääministerin paikalle.


Sote-uudistus oli se Troijan hevonen, jolla kokoomus sai harhautettua hallitusvasemmiston ratkaisemasta kaikkein suurinta ongelmaa terveydenhuollossa. Siis rahoitusta. Sen sijaan kolme vuotta on kulunut mukavasti omaa hallintohimmeliä viritellen. Suorastaan nerokkaasti demarit nielaisivat myös ajatuksen Sote-uudistuksen tulevista säästöistä. Rahoitusmallia varten kysyttiin kunnilta millä summalla ne nykyistä (aliresurssoitua) terveydenhuoltoaan pyörittävät. Sitten tästä jo valmiiksi tehtäviin nähden alimitoitetusta summasta vielä leikattiin tehostamisen verukkeella. Vuoden alusta pitäisi aloittaa uusi järjestelmä tilanteessa, jossa kaikille on selvää, ettei rahoitus tule riittämään.


Tuleva kaaos voisi kiinnittää kansalaisten huomion, mutta onneksi hoitajapula, ja etenkin nyt suunniteltu pakkolaki, vievät huomion muualle. Hoitajien perusteltuihin vaatimuksiin tilanteen korjaamiseksi ei siis vastata rahalla, mikä voisi vielä kääntää uhkaavan kehityksen, vaan käytetään pakkoa. Tämä tulee sinetöimään sen, ettei julkinen terveydenhuolto tule saamaan riittävää resurssia toimiakseen siten kuin sen olisi tarkoitus.


Suomalaisen korkeasti koulutetun ja ammattitaitoisen työvoiman tilalle tuodaan pian polkuhintaan työntekijöitä sieltä mistä halvimmalla saadaan. Tämä ei ole näiden työntekijöiden vika vaan päättäjien, jotka eivät suostu maksamaan työn vaatimustasoon nähden oikeaa palkkaa. Tuloksena tästä kaikesta on tilanne, jossa seuraavan hallituksen pääministeri Petteri Orpo pääsee julistamaan hätätilan, jonka perusteella terveydenhuoltosektori saadaan lopullisesti avattua yksityisille palveluntarjoajille.


Ja vasta siinä vaiheessa valtion rahapussin suu aukeaa. Yhteiset rahat kun menevät vihdoin yksityisiin taskuihin ja tämä on kokoomuksen mielestä oikein ja hyvä.Kristallipallosta näkyy synkkä tulevaisuus. Kuva www.manoftaste.de
172 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page