top of page
  • Writer's pictureTiina Sandberg

Talvi saisi jo loppua

Vihaan talvea. Vihaan sitä, että maa on jäässä ja saa pelätä kaatuvansa hetkellä millä hyvänsä. Vihaan kengän varresta sisään tunkevaa lunta ja sepelimurskaa. Vihaan kylmyyttä, joka tukkii keuhkoputket ja saa sormet sinertymään. Vielä enemmän vihaan juuri nyt sitä, ettei perhanan kevät suvaitse saapua.


Tietokoneeni ruudulla on pieni merkintä säätilasta. Siinä lukee lämpötila ja jokin lyhyt sanallinen kuvaus säästä: Aurinkoista, sataa, sade lakkaa ja niin edelleen. Tänään siinä luki tulva ja kuvituksena oli kuva mökistä uppoamassa vesimassojen alle.


Kieltämättä sellaiset fiilikset täällä Helsingissä on juuri nyt. Vettä on tullut parissa tunnissa paljon ja monet viemärit ovat vielä tukossa, joten lammikoita kerääntyy pitkin ja poikin. Onneksi on vesitiiviit popot. Niitä on kyllä muutenkin tarvinnut tänä talvena kun lumi on vuorotellen satanut ja muuttunut loskaksi, sekä siitä taas tappavaksi jääkentäksi.


Ikävät ilmat nostavat verenpainetta, mutta vielä enemmän sitä tekee ilmastonmuutos. Pidin tällä viikolla aiheesta lyhyen alustuksen ja muistissa on se, miten pienillä lämpötilan nousuilla on suuri vaikutus säähän. Jo nykyisin mahdollisen alarajana pidetty 1,5 astetta lisää huomattavasti sään ääri-ilmiöiden mahdollisuutta. Talvella voi olla valtavasti lunta tai sitten ei ollenkaan. Ja kuten on huomattu, nämä voivat hyvin osua peräkkäisille vuosille. Mistään ei voi tietää kumpi on tulossa.


Kaupungissa ongelmaksi tulee talvikunnossapito. Helsinki on varautunut maksimissaan tavallisiin talviin. Siksi tänä talvena kaupungin kadut ovat jääneet monessa paikassa hoitamatta. Meidän kulmillamme luovuttiin suosiolla jalkakäytävistä. Sepelitkin leviteltiin suoraan kaduille, joille ihmiset siirtyivät autojen sekaan.


Katujen valtaaminen on tietenkin minusta kannatettavaa toimintaa, mutta eihän sitä nyt pitäisi joutua tekemään olosuhteiden pakosta. Nyt kun olemme suunnilleen lumipyryistä selvinneet, on aika laittaa kipakkaa palautetta kaikkia mahdollisia kanavia pitkin, sillä tämäkin ongelma on mahdollista ratkaista lisäämällä rahoitusta. Jos kaupungilla on tarpeeksi tekijöitä ja kalustoa, saadaan kadut kyllä pidettyä auki ja vältytään kymmenien senttien paksuisilta jääpatjoilta. Itse osallistun vuokralaistoiminnan kautta näihin palautetalkoisiin. Teemme Suutarilan vuokralaistoimikunnassa aloitteestani laatimaan Hekalle listan puutteista, kaatuneista asukkaista, hajonneista autoista, auraamattomista teistä ja levittämättömästä sepelistä. Huoltoa ei voi mitoittaa keskiverron mukaan. On pakko varautua ääri-ilmiöihin, koska tulevaisuudessa sellaisia osuu kohdalle paljon useammin.Lumen paljous sai aikaan luovia ratkaisuja. Tässä on löydetty uusi paikka lumikasalle keskellä ajoväylää ja tehty aivan uusi jalkakäytävä tuohon oikealle, jossa sellaista ei ole ikinä ollut.

31 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page