top of page
  • Writer's pictureTiina Sandberg

Sanoista tekoihin

Sähkön hinta huitelee pilvissä, tuotannosta on pulaa ja kulutus on kova. Talvella saattaa mennä sähköt kun ero tuotannon ja kulutuksen välillä venyy liian suureksi. Mutta hei, mehän voisimme jo nyt päättää niistä sähkökatkoista ja hoitaa homman tyynen rauhallisesti välttäen yllätyskatkojen sähläyksen.


Muualla maailmassa on ihan tavallista, että sähkökatkoja esiintyy. Niiden aikataulut ilmoitetaan hyvissä ajoin etukäteen, joten ihmiset voivat kaikessa rauhassa sopeuttaa elämänsä ja suunnitella tekemisensä sähkökatkojen mukaan. Jokainen voi varmaan kuvitella mikä ero on siinä, että laittaa vaikkapa kakun uuniin, joka vartin päästä kylmenee, tai että voisi siirtää leipomisen seuraavaan päivään. Aamuinen sähkökatko toimistolla voisi myös olla ihan hyvä syy tulla töihin silloin hiukan myöhemmin, jolloin ei tarvitsisi pimeässä toimistossa miettiä miten ajan saisi kulumaan.


En myöskään ole ollenkaan varma siitä, että sähkökatkoihin varautuminen olisi noin yleensä kovin hyvällä tasolla. Ei se ihan riitä, että päätetään kuka vie oppilaiden jätökset roskiin. Tuleehan siinä paljon muutakin setvittävää ja harjoiteltavaa. Sairaaloissa toivottavasti on edetty paljon parempaan konkretiaan. Kuitenkin suunnitellut sähkökatkot toisivat tähänkin helpotusta. Voitaisiin vaikka aloittaa lyhyemmistä ajoista ennen siirtymistä täyteen kahteen tuntiin. Suunnitellut sähkökatkot vähentäisivät kulutusta ja vähentäisivät siten mahdollisuutta siihen, että katkaisuja jouduttaisiin tekemään yllättäen. Toisaalta se yllätyskin sujuisi varmaan paremmin, jos kaikilla olisi jo kokemusta siitä, miten tilanteessa voi toimia. Sähköä säästyisi jonkin verran, eikä siitäkään varmaan ole varsinaista haittaa.


Eli eiköhän aleta tehdä listaa kiertävistä katkoista jo nyt, ei vasta sen pakkasjakson koittaessa tai jonkin ydinvoimalan tipahtaessa verkosta?

Shan Sheehan, CC BY 2.0 via Wikimedia Commons

32 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page