Tiina Sandberg
Pikainen rauha on paras
Sotaa on käyty muutama päivä ja tuhoa sekä kuolemaa on tullut riittämiin. Vaikka sodan laajentuminen ei tällä hetkellä näytä todennäköiseltä, ovat sen vaikutukset kuitenkin laajenemassa.
Ukraina on yksi maailman tärkeimmistä viljelyalueista. Siellä tuotetaan 12 % maailman vehnästä ja 16 % maissista. Tietenkin myös paljon muutakin syötävää. Ukrainan mustan mullan syvyys on paikoitellen kymmeniä metrejä, mikä on käsittämättömän paljon. Nyt kun siellä on sota, uhkaavat peltotyöt jäädä monin paikoin välistä tai ainakin siirtyä, mikä johtaa vääjäämättä tuotannon supistumiseen.
Jan Hurri kirjoitti tästä Ilta-Sanomissa osuvan artikkelin. Vehnän hinta on jo nyt nousemassa roimasti, koska futuurien (tulevien satojen ennakoitu myynti) arvo on lähtenyt kovaan nousuun. Se tarkoittaa, että ruuan hinta tulee nousemaan ja se nousee etenkin maissa, joissa jo aikaisemmat nousut ovat laukaisseet suuria levottomuuksia. Ukrainan sodan vaikutukset tulevat siis ravistelemaan koko maailmaa, vaikka itse tuo sota ratkaistaisiinkin nopeasti.
Sama tilanne on toki myös energian ja talouden alalla. Venäjä on maailman 6. suurin talous. Sen totaalinen boikotti vaikuttaa kaikkialla paljon enemmän kuin vain siihen saako kaupasta venäläisiä suolakurkkuja, Netflixin katsomiseen tai Teboil-yrittäjän tilipussiin. Vaikka humanitaarinen hätä jätettäisiin laskuista, ei meillä silti ole varaa jatkaa tätä sotaa. Neuvotteluilla on voitava tarjota pikaisesti jokin sellainen vaihtoehto, jolla myös Putin voi perääntyä menettämättä kasvojaan lopullisesti. En usko, että mikään muu vaihtoehto voi tuoda nopean ratkaisun ja estää maailmanlaajuiset dominoefektit.

Puutarhurina rakastan kaikkea mitä maasta voi kasvattaa. Kuvassa akileijat kukassa viime juhannuksen tietämillä.