top of page
  • Writer's pictureTiina Sandberg

Perussuomalaista sanoi pikkuporvariKuntavaaleissa vasemmisto otti turpiinsa niin että soi. Vasemmistoliitto menetti 150 paikkaa. Demareilla oli rasitteenaan pääministeriys, joka ei helpota vaalivoittoa, mutta silti 250 menetettyä valtuustopaikkaa on valtava määrä. Vain Keskusta otti vielä kovemman iskun. SKP taas menetti kaikki valtuustopaikkansa.

Kuka sitten voitti vaalit? Valitettavasti luvut näyttävät lahjomattomasti Perussuomalaisten edenneen. 580 uutta valtuustopaikkaa on enemmän kuin kaikkien vasemmisto puolueiden menettämät paikat yhteensä. Jos tämä ei ole taas kerran joku jytky, niin mikä sitten on?


Perussuomalaiset ovat onnistuneet puhuttelemaan äänestäjiä jopa tilanteessa, jossa lähes puolet äänestäjistä jäi nukkumaan. Miten se teki sen?

Syitä on varmasti monia, mutta yhteen kiinnostavaan törmäsin kun katsoin oman kaupunginosani kovimpien äänisaaliiden tilastoa. Asun Helsingissä pientaloalueella, jossa ilmapiiriä voi kuvailla pikkuporvarilliseksi.


Viimeksi 2017 kovimmat yksittäisen ehdokkaan äänisaaliit menivät alueellamme kirkkaasti kokoomukselle. Sekä äänikuningas että -kuningatar olivat molemmat tuosta puolueesta. Kovia paikallisia nimiä. Nyt kärkipaikalle kiilasi pitkällä kaulalla Halla-aho.


Väitän tämän muutoksen kertovan paljon siitä miten Perussuomalaiset saivat kannatuksensa, vaikka äänestysprosentti sivusi alhaisuudellaan kaikkien aikojen huonointa tulosta. Perussuomalaista äänestävän ihmisen stereotypia on jakomäkeläinen lähipubin tyyppi, joka innostui Tony Halmeen uhosta ja päätti kerrankin näyttää herroille ja laittaa Halmeen sanomaan niille suorat sanat. Mutta he eivät nyt uurnille saapuneet.

Nyt Perussuomalaista äänesti pikkuporvarilliset asenteet omaava koulutettu ja kohtuullisen varakas ihminen. Sellainen, joka meidän naapurustossamme katsoo peloissaan ja hälyttää naapuritkin mukaan tarkkailemaan jos alueella on liikkunut tuntematon pakettiauto. Ettei vain joku (ulkomaalainen) olisi tulossa varastamaan terassikalustoa, tai peräti murtautumaan taloon?


Tämä sama äänestäjä lukee huolestuneena uutisia työllisyystilanteesta ja yt-neuvotteluista. Entä jos tuleekin lomautus? Milläs sitten maksetaan asuntolaina tai sen auton osamaksut, joka piti uusia kun naapurikin? Eikö kukaan enää muista pelokasta pientä ihmistä? Entä jos joku (ulkomaalainen) vie työpaikkani?

Pelko ajaa Perussuomalaisiin. Mielikuva tiukoista rajoista, kilpailun vähentämisestä työmarkkinoilla ja omien verorahojen tuhlaamisen estämisestä rauhoittavat kun istuu velkaisen talon velkarahalla ostetun keittiön pöydän ääressä juomassa aamukahvia. Pelko hallitsee ja Perussuomalaiset poimivat sen hedelmät, eikä aamukahvilla kuulu radiopopin yli se ääni, joka syntyy oman oksan sahaamisesta.

305 views1 comment

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page