top of page
  • Writer's pictureTiina Sandberg

Periaatteiden roviolla

Suomen ei pitänyt tehdä myönnytyksiä Erdoganille. Meidän piti pitää ihmisoikeuksia arvossa ja olla tekemättä myönnytyksiä itsevaltaisille diktaattoreille. 70 prosenttia suomalaisista oli tätä mieltä. Ilmeisesti kuitenkin kansan mielipide käytetään hyväksi vain silloin kun se sattuu miellyttämään. Natojäsenyydelle näin suuri tuki tulkittiin vahvaksi kannatukseksi, nyt tämä voidaan ohittaa olankohautuksella.


On aivan turha kuvitella, että Suomi voisi jatkossa kieltäytyä viemästä aseita Turkkiin. Sotilasliiton idea kun on, että sen sisällä tehdään yhteistyötä. Eli kun liitymme Natoon, saa Erdogan jatkossakin pompotella meitä ja tulee myös tekemään niin. Hänellä on ollut pokkaa asettua poikkiteloin USA:n kanssa, joten meidän mahdollisuutemme "laittaa hänet kuriin" on käytännössä nolla. Erdoganin muotoilut aseviennistä on niin vedenpitävä, ettei Suomi siitä irti venkoile. Turkki, Suomi ja Ruotsi vahvistavat, että niiden välillä ei ole asevientikieltoja. Ruotsi muuttaa kansallista aseviennin sääntelykehystään suhteessa Nato-liittolaisiin. Jatkossa puolustusalan vienti Suomesta ja Ruotsista noudattaa liittouman solidaarisuutta ja Washingtonin sopimuksen 3. artiklan kirjainta ja henkeä.


On myös turha kuvitella, että annettuamme nyt koko käden Erdoganille myös kurdien suhteen voisimme enää vedota ihmisoikeuksiin tai muuhun sellaiseen. Hän tulee vaatimaan sopimuksen täysimittaista toimeenpanoa ja tässäkin muotoilu on sellainen, että Turkki voi olla vain tyytyväinen. Jatkossa mikä tahansa toiminta voidaan tarvittaessa määritellä vaikkapa PKK:n inspiroimaksi. Suomi ja Ruotsi vahvistavat, että PKK on kielletty terroristiorganisaatio. Suomi ja Ruotsi sitoutuvat estämään PKK:n ja kaikkien muiden terroristijärjestöjen toiminnan, kuten myös yksilöiden teot, jotka liittyvät tai ovat saaneet inspiraatiota ryhmiltä tai yhteisöiltä, jotka linkittyvät näihin terroristijärjestöihin.


Li Andersson kiirehti tuoreeltaan vakuuttamaan, etteivät edellä olevat kohdat oikeastaan rajoita Suomen mahdollisuutta päättää ihmisoikeusasioistaan tai aseviennistään itsenäisesti. Hän on joko naivi tai johtaa tahallaan harhaan. Tosiasia on, että Erdogan sai juuri sen mitä halusikin, eikä todennäköisesti lopeta vielä tähän. Jäsenyyssopimuksen ratifioinnin tullessa ajankohtaiseksi alkaa varmasti uusi lypsykierros. Nähtäväksi jää ketkä hallituksemme on silloin valmis uhraamaan.Codepink osallistui Madridissa 26.6. pidettyyn suureen Natoa vastustaneeseen mielenosoitukseen.

127 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page