top of page
  • Writer's pictureTiina Sandberg

Patriarkaatti vs. hoitajat

Hoivaaminen on naisten työtä. Tämän tiesi jo Osmo Soininvaarakin aikoinaan kun kehotti kaikkia tyttöjä suuntaamaan hoitoaloille. Pojat saavat valita ammattinsa kiinnostuksen mukaan, mutta naisilla on sukupuoleen perustuva velvollisuus uhrautua. Jos ei tätä hyvällä uskota, niin pakotetaan!


Luen parhaillaan Mona Cholletin kirjaa Naisia vai noitia? Siinä käsitellään naisvainoja ennen ja nyt. Kirja esittää heti kärkeen hyvän kysymyksen siitä, mitä muuta systemaattista vainoa voidaan käsitellä yhtä kepeästi ja anekdoottimaisesti kuin noitavainoa. Joissain kylissä lähes kaikki naiset tapettiin, eikä se tunnu oikein liikuttavan ketään. Toisaalta, me olemme kaikki niiden noitien tyttäriä, joita te ette onnistuneet tappamaan. Sekin on hyvä muistaa.


Juuri nyt pääsiäisen mentyä ja Pakkolaki-Akin murrettua Superin ja Tehyn lakon tätä allekirjoittanutta noitaa ottaa päähän. Vituttaa suorastaan. Ja kyllä, minulta löytyy sellainen ihan omasta takaa, sillä olen saanut kromosomilotossa sen huonomman arvan.


Miksi huonomman? No esimerkiksi siksi, että kaiken maailman Akit voivat keksiä toinen toistaan älyttömämpiä ideoita kun on kyse naisten palkoista. Voitteko kuvitella, että vaikkapa ahtaajille olisi sanottu, ettei heillä ole oikeutta lakkoilla tai irtisanoutua ammatistaan? Että heidät käytäisiin vaikka kotoa hakemassa töihin, jos ei muuten tavara satamissa liiku? Juu, en minäkään.


Naisia on kuitenkin ollut tapana komentaa. Kun heidät on muutenkin siirretty syrjään päätöksen teosta, on tämä ollut helpompaa. Lisäksi tietenkin naisille on heiltä kysymättä sälytetty myös yleinen hoivavastuu. Kukaan ei kysy hoitaako äiti sairaita lapsiaan tai ikääntyviä vanhempiaan. Se on ennakkoasetuksena yhteiskunnassa. Samaan pyhään hoivaviettiin ja velvollisuuteen se Akikin tässä pyrkii vetoamaan väittäessään, että vika on naisissa, jotka eivät viitsi hoivata. Ei siis Akeissa, jotka eivät halua maksaa palkkaa. Naisethan ovat aina tehneet palkatonta työtä. Mikä tässä nyt on muka niin vaikeaa? Se kuuluisa joku, joka hoitaa on aina ollut nainen ja se on ollut Akeille erinomaisen toimiva järjestely.


Eli summa summarum: älkää hyvät siskot Tehyssä ja Superissa missään tapauksessa antako periksi! Me naiset tuemme teitä, sillä kyse on meidän kaikkien oikeudesta tulla kunnioitetuiksi myös työntekijöinä ihan samalla tavalla kuin miestenkin. Jos se ei mene perille muuten kuin joukkoirtisanoutumisella, niin sitten tuemme teitä siinä. Edes naisia ei enää 2022 voi eikä pidä pakottaa töihin vain Akien mukavuuden takia. Olemme jo uhranneet tarpeeksi, nyt on aika vaatia ja ottaa haluamamme!Kuva wikipedia.

144 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page