top of page
  • Writer's pictureTiina Sandberg

Palkankorotukset eivät aiheuta inflaatiota

Kokoomus, ja muut patamustat porvarit, ovat kaivaneet esiin vanhan ajatuksen siitä, että työntekijöiden ahneus ajaa kansantalouden tuhon partaalle. Kohtuuttomat palkkavaatimukset tulisi nyt unohtaa, kiristää vyötä ja ajatella talouden tasapainoa. Paskan marjat, sanon minä.


Ihan ensimmäiseksi kannattaa muistella, että missäs järjestyksessä nämä asiat yleensä ja tällä kertaa erityisesti ovat kulkeneet. Onko Suomessa ollut railakkaat palkansaajien riemuvuodet? Monenko kymmenen prosentin palkankorotuksia on ropissut teidän tileille tässä mennä vuosina?


Ai ei ole ropissut? No se ei kieltämättä ole outoa, koska palkankorotuslinja on ollut siinä kahden prosentin tuntumassa jo hetken. Eli maltillisesti on vaadittu (minusta vähän liiankin) ja vähän on saatu. Palkkojen korottaminen ei siis edeltänyt tätä inflaation laukalle lähtöä. Eikä se oikeastaan ollut edes tuo sota.


Sen sijaan kaikenlaiset kauppiaat pörssistä lähikauppaan ovat vallan riehaantuneet. Kaikkia hintoja on lähdetty nostamaan myös silloin kun esimerkiksi tuotantokustannuksissa ei todellisuudessa ole ollut nousua tai alalla ei erityisesti kärsitä energian hinnan hilautumisesta ylöspäin. Se, että nyt on luotu mielipideympäristö, jossa Venäjän hyökkäyksen seuraamuksilla on voinut perustella korotuksen toisensa perään, on yksinkertaisesti saanut kuluttajat höllentämään kukkaronnyörejään. Monella on myös ollut koronan aikana jäänyttä kulutusintoa ja säästyneitä varoja sen tyydyttämiseen. Kuluttajat eivät siis ole laajasti (vielä) reagoineet kulutusta rajoittamalla. Vaan nytpä sitten on syntymässä tilanne, jossa näillä nykyisillä palkoilla ei enää ylläpidetä entistä kulutustahtia. Ihmisillä ei yksinkertaisesti enää ole siihen varaa. Tämähän näkyy jo muun muassa asuntokaupassa ja varmasti kohta muillakin aloilla yhä vahvemmin. Voitonjuhlista päästään äkkiä vaihtamaan krapulaan. Kulutuksen vähentäminen iskee kohta kovaa takaisin talouteen. Saadaan jopa lama aikaiseksi jos vedetään tiukkaa palkkalinjaa.


Eli hyvät porvarit, ottakaa nyt tekin järki käteen ja miettikää hetki kotimaista kysyntää. Tiedän ettei se ole ollut kovin mediaseksikäs puheenaihe hetkeen aikaan, mutta ei se tee siitä yhtään vähemmän tärkeää asiaa meille kaikille. Jos työntekijöiden palkkoja ei nosteta, eivät he myöskään tule kartuttamaan teidän kassaanne. Ja jos ette saakaan suoraan rahaa heiltä, niin välillisesti kuitenkin.


Tässä tilanteessa kannattaisi korjata tulonjakoa voitoista palkkojen suuntaan ja varaa siihen kyllä monella alalla olisi. Jos tähän ei mennä, niin luvassa on pitkän puoleinen korpivaellus ennen kuin maailman talouden veturit saavat alamäkeen hiljalleen luisuvan kuormansa liikkeelle ja ehkä joskus meidänkin resiinaamme hiukan liikettä. Sitä odotellessa tulee kaikille kylmä ja nälkä.
Kohta ei saa palkalla enää yhtään piispist ja se on kyllä väärin.


33 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page