top of page
  • Writer's pictureTiina Sandberg

Onko sillä väliä?

Tämän päivän keskusteluissa joutuu jatkuvasti omituisiin tilanteisiin, mikäli pitää kiinni siitä, että on olemassa faktoja ja sitten on mielipiteitä. Tämä jako menee jatkuvasti sekaisin ja hyvin helposti faktan kertomista pidetään kannanottona silloinkin kun kyse ei ollenkaan mielipiteestä. Tämä meinaa välillä hajottaa pään.


Otetaanpa alkuun esimerkkikeskustelu. - Venäjän valtio on hajoamispisteessä ja parin kuukauden kuluttua Putin syrjäytetään tai pakenee maasta.

- Itse asiassa Venäjän sisällä levottomuuksia ei ole juurikaan ollut ja mitä ilmeisemmin Putin valmistautuu vuoden 2024 presidentin vaaleihin, koska piti huolen ettei ehdokkuudelle ole olemassa perustuslaillista estettä.

- Senkin punaisin lasein maailmaa katseleva putinisti!


Vastaavia keskusteluja voidaan käydä melkein mistä tahansa teemasta. Somessa on toki helppo erehtyä toisen motiiveista ja tarkoitusperistä, koska kommunikaatiosta rajautuu niin valtavan suuri osa pois. On myös vaikea oikaista väärinkäsityksiä, koska se miten jokin kommentti luetaan määrittyy ensisijaisesti lukijan oman päättelyn varaan. Jos saat putinistileiman, niin putinisti olet siitä huolimatta, että olet vastustanut Putinia siitä päivästä lähtien kun hänet valittiin Venäjän presidentiksi.


Vastaavasti draamaa syntyy siitä, että asioiden tarkka merkitys hämärretään. On suotavaa välillä pohdiskella huolella sitä, mitä aivan tarkkaan ottaen on sanottu, mikä on täsmällinen vastaus johonkin kysymykseen ja mitä se merkitsee. Siinä oppii itse uusia juttuja, mutta ennen kaikkea avoin ja kyselevä asenne mahdollistaa väärinkäsitysten purkamisen ja etenemisen silloinkin kun ensitokaisulla tunnutaan päätyvän vääjäämättä konfliktiin. Tästä hyvänä esimerkkinä oli kohtaaminen Maailma kylässä erään ilmastonmuutokseen ja koronaan väsyneeseen henkilöön, jonka vihamielisestä ensikommentista huolimatta olikin lopulta mahdollista käydä hauska keskustelu kun yhteiseksi pohjaksi ensin löytyi molempien kiinnostus lintuihin. Minusta on siis väliä sillä, että faktat voi edelleen esittää faktoina ilman vahvoja oletuksia motiiveista ja toisaalta, että pyritään armollisuuteen tulkinnoissa. Oletusten sijaan kannattaa kysyä ja antaa tilaa. Loppujen lopuksi kaikki me kaipaamme tunnetta siitä, että tulemme kuulluiksi ja ymmärretyiksi. Sellaisen kokemuksen tarjoaminen on toiselle ihmiselle kuin arvokas lahja. Harvinainen ja kiitollisuutta herättävä. Tarjoillaan niitä toisillemme päivittäin.



Kuva jenikirbyhistory.getarchive.net/

38 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page