top of page
  • Writer's pictureTiina Sandberg

Oikea raide

Luin eilen Kokoomuksen uutta ohjelmaa, Suomi oikealle raiteelle, jossa puolue linjaa tavoitteensa vuoteen 2030 asti. Tämä ohjelma hyväksyttiin viime viikonloppuna Kalajoen puoluekokouksessa. Keinovalikoimasta ei kyllä huomaa, että uusliberalismin aalto alkaa jo maailmalla laskea. Ehkä Suomi seuraa taas muiden perässä tätäkin kehitystä.


Ohjelman tyyli on uskollinen otsikon sanaleikittelylle. Teksti vilisee pieniä hauskuutuksia ja outojakin sanavalintoja. Mitään uusia raiteita puolue ei selvästikään aio rakentaa, mutta miksi aikoisikaan kun kaikissa gallupeissa raiteet suuntaavat tukevasti ylös. Nato-kantojen muuttuminen ja toisaalta niskassa häälyvä lama tarjoavat Kokoomukselle erinomaiset lähtökohdat puhua kansallisesta turvallisuudesta ja "vastuullisesta taloudesta". Molemmista tulee varmasti keskeisiä teemoja tulevan kevään vaaliväittelyissä. Tähän tyyliin:


"Taloudesta huolehtiminen on turvallisuudesta huolehtimista. Seisomme omilla jaloillamme. Siksi hyvinvoivien ihmisten valtiossa ketään ei sumuteta puheella valtion rahoista. Ei ole mitään julkista rahaa, on vain meidän ihmisten rahaa. Tänään otettu tähtitieteellinen summa velkaa on tulevien sukupolvien kurjistamista. Siksi velaksi eläminen on lopetettava. Siksi ihmisten rahoja on käytettävä mieluummin kursaillen kuin törsäillen. Ja oikein on, että hänelle, joka rahan eteen töitä tekee, jää käteen enemmän kuin verottajalle."


Sitä ei tietenkään kerrota, että kykypuolueen keino tehdä julkisesta rahasta yksityistä on sen siirtäminen yhteisestä kassasta omaan taskuun, tai että yhteisten rahojen ideana on yhteisten asioiden hoitaminen silloinkin kun ketään ei erityisesti kiinnosta järjestää vaikkapa teitä ihan joka pitäjään. Lisäksi olisi kiinnostavaa tietää lisää näistä verottajille jäävistä rahoista, mutta eipäs kysellä vaan luetaan eteenpäin.


Kokoomuksella on viisi tavoitetta, joita se ohjelmassaan tavoittelee. Näissä tavoitteissa ei sinänsä ole mitään vikaa, sillä luultavasti kaikki suomalaiset puolueet voisivat halutessaan mennä näiden taakse: Turvallisuus on kaiken hyvinvoinnin perusta.

  • Työ tuo henkistä ja taloudellista hyvinvointia.

  • Halu oppia on mielenkiintoisen elämän perusedellytys.

  • Toimiva turvaverkko palvelee, kannustaa ja huolehtii, ei lamaannuta.

  • Talous kasvaa ja päästöt laskevat, velaksi eläminen loppuu.

Pulmana on se, että Kokoomus ei ole löytänyt uusia ideoita näiden toteuttamiseen. Yhä edelleen vastuu sälytetään yksilön niskaan, kaikkea tehostetaan ja leikkauslistat kuultavat läpi tehostuksen takaa. Myös suora uhkaus kaikkien julkisten palveluiden lopettamisesta sisältyy kohtaan, jossa puhutaan julkisten palveluiden markkinahäiriköinnistä. Sehän loppuu vain yksityistämällä kaikki. Samoin aina ja varmasti kannustava Yleistuki saadaan aikaan vain laskemalla sosiaaliturvan taso niin alas, ettei sen varassa enää tule toimeen.


Ongelmallista tässä on lähinnä se, että politiikkaan tai yhteiskunnalliseen päätöksen tekoon ja systeemiimme perehtymättömistä ihmisistä nämä lupaukset tuntuvat taatusti tavoittelemisen arvoisilta. He keskittyvät lukemaan lupauksen hoitajien tilanteen korjaamisesta, eivätkä huomaa, että kohdassa ei puhuta palkkojen korotuksesta vaan esimerkiksi työvoiman tuomisesta ulkomailta.


Kokoomukseen voi sikäli luottaa, ettei se ole muuttamassa politiikkansa suuntaa, tai raidetta, minnekään. Samat keinot, sama retoriikka ja sama äänestäjien harhaanjohtaminen jatkuu kuin tähänkin asti. Todennäköisesti moni kokoomusäänestäjä miettii jatkossakin, miten asiat menevät huonompaan suuntaan vaikka lupaukset olivat niin hienoja. Sellaista se porvaripeli nyt vain pakkaa olemaan.Kuvakaappaus Kokoomuksen sivulta. Käykää kurkkaamassa ohjelmaa itsekin.


16 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page