top of page
  • Writer's pictureTiina Sandberg

Nyt vittu oikeesti!

Tänään aloin kiroilla kovaan ääneen lukiessani uutisia. Jorvin päivystyksessä on ollut potilas, joka on odottanut siellä hoitoa 110 tuntia. Perkele! Miettikää jos itse jumittaisitte kärsivänä siellä epätoivoisten ihmisten keskellä yli neljä päivää.


Koko Jorvin päivystys on ollut tukossa kymmenen päivää niin, etteivät ambulanssit edes yritä tuoda sinne enää potilaita. Ja samankaltainen tilanne on myös Hyvinkäällä ja Peijaksessa. Tänään kun on tämä lumikaaos, joka oikeasti on kaaos vaikka jossain muualla naurattaisikin, niin varmasti ihmisiä kaatuu ja muuten loukkaantuu ja päätyy jonottamaan päivystyksiin.


Ja minkä takia tilanne on tämä? Ihan samasta syystä niin lumen poisto kuin potilaiden hoitokin sakkaavat. Molemmissa on niin pirusti säästetty ja tehostettu. Otettu jumalauta löysät pois. Säästetty niin maan perkeleesti. Ja nyt on lumi kadulla kuten ne potilaatkin kohta.


Yhteiskunnan perustoimintoja EI ANNETA YKSITYISTEN ARMOILLE!


Mikä tässä nyt on niin vaikeaa ymmärtää? Lumenpoistoa ei voi mitoittaa tavallisten päivien mukaan! Se pitää järjestää poikkeustilanteita silmällä pitäen. Pitää olla kalustoa ja ihmisiä varalla, vaikka se maksaakin. Sellaista se julkinen palvelu on.


Ja ne potilaat. Niillekin pitää olla enemmän hoitajia, sänkyjä ja lääkkeitä kuin mitä tavallisessa tilanteessa tarvitaan, koska tarkoituksena on hoitaa kaikki. Ei vain niitä maksukykyisiä tai helppoja tapauksia. Vaan aivan kaikki. KAIKILLE kuuluu tarjota hoito ja siihen pystyy vain julkinen puoli, joka ei tee hommia rahankiilto silmissä.


Vuoden alusta pitäisi tulla uudet hyvinvointialueet, joiden rahoitus on riittämätön, joilla ei ole potilastietojärjestelmiä ja jotka eivät tiedä saadaanko palkat maksuun ajallaan. Nyt olisi viimeinen hetki tehdä asioille jotain. Laittaa edes rahoitus kuntoon. Korjata pakkolain aiheuttamia vaurioita reiluilla palkankorotuksille ja lisäyksillä resursseihin. Jos niin ei tehdä, niin kohta se 110 tuntia päivystyksessä alkaa tuntua houkuttelevalta vaihtoehdolta, koska sen päätteeksi sentään vielä pääsi hoitoon.


Neljä vuotta sitten pääsin vielä suoraan lanssista tiputukseen. Enpä tiedä miten kävisi nyt.

428 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page