top of page
  • Writer's pictureTiina Sandberg

Muzos-imperiumi

Elon Musk sitten meni ja osti Twitterin. Tästä nousi jonkin verran äläkkää. Ollaan huolissaan siitä, että Twitterin luonne muuttuu nyt kun sen ostaa huvikseen avaruusraketteja räjäyttelevä itsekeskeinen idiootti. Minusta tämän keskustelun seuraaminen on ollut lähinnä vaivaannuttavaa.


En siis ole ollenkaan sitä mieltä, etteikö olisi ongelmallista, että tämä keskustelualusta (tai mutapainikenttä, riippuu keneltä kysyy) muuttuu osakeyhtiöstä yhden miehen yhdistykseksi. Onhan tällainen vallan keskittyminen aina meille muilla todella haitallista.


Minusta on kuitenkin outoa nostaa tässä nimenomaan Muskin persoonaa, käytöstä ja perseilyjä esiin. Vaikka itsekin pidän häntä vastenmielisenä hahmona, en keksi sellaisia merkitseviä ominaisuuksia, jotka jotenkin erityisesti erottaisivat hänet tämän maailman muista miljardööri Muzoksista. Kun ihmiselle kertyy miljardiomaisuus, on hän henkilökohtaisesti uhka sekä ympäristölle että ihmiskunnalle. Tällaisten omaisuusmassojen vaikutuksista on paljon tutkimusta ja poliittista keskustelua. Miljardöörien tehokas vastustaminen vaatisi ennen kaikkea demokratian lisäämistä, kuten tässä tutkimuksessa todettiin: "Mielenkiintoista on, että kansalaisvapaudella on kielteinen vaikutus superomaisuuksiin; ihmisoikeuksien, kuten sananvapauden, yhdistymisvapauden, liikkumisvapauden ja niin edelleen vahvistaminen voi heikentää niitä. Siitä huolimatta, kun otetaan huomioon äärimmäisen vaurauden kasvu, on mahdollista, että superrikkaat ihmiset nauttivat poliittisesti edullisesta asemasta, joka suojelee heidän etujaan. Demokraattisesti valitut hallitukset edustavat vastapainoa taloudellisten oligarkioiden vallalle, vaikka on myös mahdollista, että korruptio ja demokratia toimivat rinnakkain suosien suuria omaisuuksia."


Ongelma on siis syntynyt jo paljon ennen kuin sinun suosikki keskustelualustasi vaihtaa omistajaa. Minusta olisi merkityksellisempää puhua miljardööreistä ylipäätään. Siitä miten talous lopulta on nollasummapeli ja Muzosten omaisuudet ovat todellakin pois juuri sinulta ja minulta. Sillä, tapahtuuko tämä sitä kautta että Musk päästää Trumpin riehumaan Twitteriin vai sillä, että kuset vaippaan kartuttaaksesi Bezoksen varallisuutta ei oikeastaan ole väliä. Molemmat ovat osa samaa ilmiötä. En usko, että voimme ohittaa miljardöörikysymystä myöskään matkalla kohti kestävämpää tulevaisuutta. Meillä ei ole yksinkertaisesti enää varaa Muzoksiin. Heidän on yksinkertaisesti aika mennä, koska ansaitsemme parempaa.


Miljardöörin on helppo hymyillä. Kohta on oma planeettakin! Kuva Tumisu, Pixabay.

47 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page