top of page
  • Writer's pictureTiina Sandberg

Muista tarkistaa palkkakuittisi!

Jos et satu olemaan töissä Helsingillä tai jollain hyvinvointialueella, niin voit rentoutua. Todennäköisesti ei ole hätää, vaikka hyvä sitä on silti välillä vilkaista. Jos olet Helsingillä hyvinvointialueella töissä, niin toivon palkanmaksun haltijoiden, jumalien ja algoritmien olevan sinulle suosiollisia. Etukäteen ajattelin, että tässä vaiheessa vuotta olisi terveydenhuolto kaaoksessa. Se kuitenkin kriisiytyi jo hyvissä ajoin viime vuoden lopulla, joten nyt mennään vain sillä samalla sekoilulla eteenpäin. Aikoja ei saa, päivystykseen ei pääse ja jos jonnekin onnistuu mahtumaan, niin siellä ei sitten riitä sängyt/hoitajat/lääkkeet tai omat hermot.


Uutuutena hyvinvointialueiden mukana tuli sitten se, että työntekijöiden palkat on maksettu, ja maksetaan varmaan jonkin aikaa vielä, vähän sinne päin. Samaan tyyliin siis kuin Helsingissä, jossa jo entuudestaan on saanut moni jännätä palkkapäivänä tilille tulevaa summaa. Helsingissä ongelmana oli Sarastia-järjestelmä tai pula palkanlaskijoista vähän sen mukaan keneltä on kulloinkin kysytty. Lopputuloksena on kuitenkin ollut se, että edelleenkään kaupunki ei ole pystynyt saamaan tuhansien työntekijöidensä palkkoja korjattua. Ja sokerina pohjalla oli Sarastian 15 000 työntekijälle lähettämä ilmoitus työsuhteen päättymisestä.


Vuoden alusta palkanmaksukaaos laajentui koskemaan myös Vantaan ja Keravan hyvinvointialuetta. Siellä työntekijöiden tiedot eivät seuranneet perässä kun he siirtyivät Sarastian epäonnisiksi käyttäjiksi. Yötä päivää asian parissa painitaan, mutta niin kai Helsingissä on tehty jo pitkään ilman tulosta. Toivotaan parasta. Onnellisesti palkanmaksusta on selvitty ilmeisesti esimerkiksi Pirkanmaalla ja Lapissa. Ainakaan isoa palkkasotkua ei ole syntynyt. Onnittelut sinne! Minusta on sietämätöntä, etteivät isoimmat työnantajat pysty hoitamaan palkkojen maksun kaltaista asiaa kuntoon ja vieläkin hämmästyttävämpää on se, ettei palkan maksamatta jättäminen ole edes peruste irtisanoutumiselle. Ehkä ennen ei ole tullut edes mieleen, että tällainen perusasia voisi jäädä hoitamatta. Ehkä tämä asia kannattaisi ottaa mukaan TES-neuvotteluihin ja liittää osaksi työehtoja. Jos palkkaa ei makseta, on työntekijällä oltava oikeus irtautua työsopimuksesta vaikka sitten työttömäksi ja saada työttömyyskorvaukset. Sekin kun on varmempaa leipää kuin Sarastian jakama.

Palkkaa, saatava! Kuva Publicdomainpictures

21 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page