top of page
  • Writer's pictureTiina Sandberg

Moraali on melko perseestä

Jos nyt ihan rehellisesti sanon, ja miksen sanoisi kun kerran ihan itse päätän oman julkaisupolitiikkani, niin moraaliaan hehkuttavat ihmiset ovat todella rasittavia. Moraalilla ratsastetaan todella arveluttaviin paikkoihin.


Kun itse olen uskonnoton, niin saan usein kuulla olevani moraalisesti arveluttava yksilö. Toimintaani kun ei ohjaa mikään kanonisoitu moraalinormisto. Minulle ei kuitenkaan tarvitse erikseen kertoa, että tappaminen tai valehteleminen on väärin.


Valehteleminen on toki niin moniulotteinen sosiaalinen ilmiö, että joskus on parempikin valehdella. Tiedätte kaikki tällaisia tilanteita. Eli muotoillaan sen osalta nyt sitten vaikka niin, että: valehteleminen on väärin omaneduntavoittelun tai toisten vahingoittamisen tarkoituksessa. Sitä rumaa autoa saa sanoa kauniiksi, ettei tule Pertille paha mieli.


Kun moraaliin törmää politiikassa, on jälki rumaa ja kaikkien elämänlaadulle haitallista. Yhteiskunnallisessa päätöksenteossa asiat pitäisi pyrkiä ratkaisemaan faktojen ja tutkimustiedon, ei moraalikompassin avulla.


Uusin esimerkki tästä epätoivottavasta kilven kiillotuksesta on Translain muutos, jossa Keskusta on koti, uskonto ja isänmaa mielessään vetänyt kokovartalojarrutuksen sille, että alle 18-vuotiaan kokemus sukupuolestaan voisi olla se oikea. Keskustalaiseen (lestadiolaiseen yms.) moraaliin ei kerta kaikkiaan sovi se, että nuori voisi kokea olevansa hyväksytty ja oikea sellaisena kuin on. Ja tämä jos mikä on silkkaa väkivaltaa ja julmuutta.


Hallituksen esitystä ei vielä ole julkaistu, mutta siitä on jo vuotanut tietoja valmistelusta. Esimerkiksi trans-aiheista postaava Kehrääjä-blogi tietää seuraavaa:

" Kehrääjän saamat tiedot ovat Ylen saamien tietojen mukaiset: hallituksen esitys tulee olemaan hallitusohjelman mukainen ja vaatimaan täysi-ikäisyyttä sukupuoltaan juridisesti korjaavilta. Kehrääjälle kerrotaan lisäksi, että lainvalmistelun seurannasta vastannut työryhmä, joka koostuu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen järjestöistä, ihmisoikeusjärjestöistä, lasten oikeuksia ajavista järjestöistä sekä asiantuntijoista on ollut lähes yksimielinen siitä, että täysi-ikäisyyden vaatimus on väärin. Järjestöjen palaute ei Kehrääjän saamien tietojen mukaan ole kuitenkaan vaikuttanut hallituksen esityksen laatimiseen, sillä hallitusohjelman kirjausta on pidetty ehdottomana."

Tämä on valitettavan hyvä esimerkki siitä, miten moraali ohittaa tutkitun tiedon ja mielikuvat ovat painavampia perusteita kuin faktat.


Älkää siis tulko perustelemaan yhteiskunnallisia päätöksiä minulle moraalilla. Harjoittakaa sitä keskenänne suljettujen seinien sisäpuolella suostuvaisten aikuisten kesken, mutta jättäkää se sinne. Teidän moraalinne se on, joka tekee tästä maailmasta ikävän paikan, eivät ne ihmiset, jotka olette valinneet moraalinne maalitauluiksi.Olisi jo korkea aika.66 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page