top of page
  • Writer's pictureTiina Sandberg

Miksi Orpo tylyttää?

Moni närkästyi Petteri Orpon ajatuksesta, että nyt olisi aika leikata sosiaaliturvaa ja keventää saman verran tuloveroa. Se tuntuu äärimmäisen julmalta kun hinnat ovat nousussa ja moni kamppailee nytkin toimeentulonsa kanssa. Kokoomuksen näkökulmasta tässä on kuitenkin järkeä.


Petterillä on mielessä tulevat eduskuntavaalit, jotka pidetään vuoden päästä. Vaaleissa Kokoomus on ollut vahvimmillaan silloin kun se on päässyt omalle mukavuusalueelleen. Sillä sijaitsevat ainakin "vastuullinen talous", "kannustava tulopolitiikka" ja "palveluiden tehostaminen". Laitoin nämä nyt lainausmerkkeihin, koska minusta niistä mikään ei tarkoita sitä mitä äkkiseltään luulisi. Kokoomuslaiselle niiden merkitys on erilainen kuin vaikkapa minulle kommunistina.


Tämä köyhien kurittaminen ja tuloverojen keventäminen osuu ainakin kahteen ensimmäiseen. Vastuullista on Orpon mielestä olla kannustamatta ketään heittäytymään sosiaaliturvan varaan. Tässä ei ole väliä sillä, onko tällainen ilmiö oikeasti olemassa. Sosiaaliturvan vajaakäyttö osoittaa, että tätä heittäytymistä pikemminkin yritetään välttää, mutta mielikuvat ovat tärkeitä ja tämä mielikuva laiskoista työttömistä on kokoomuslaisen maailmankuvan tärkeimpiä palikoita. Se kun oikeuttaa rikkaammat nauttimaan ansaituista rikkauksistaan ilman tunnontuskia.


Vastuullisuus taas tarkoittaa kokoomuslaisille sitä, että rahat käytetään muualle kuin näiden aivan omasta tahdostaan työttömiksi heittäytyneiden elämisen rahoittamiseen. Tässä ohitetaan iloisesti se, että edelleen on kymmenen työtöntä yhtä työpaikkaa kohden. Tai se, ettei kokoomuslainen ehkä innostuisi, mikäli työtön kävelisi hänen yritykseensä, alkaisi tehdä töitä ja vaatisi palkkaa. Sitä kai se "töihin meneminen" tarkoittaa, eikö vain?


Palveluiden tehostaminen ei ehkä nyt vielä liittynyt suoraan tähän Orpon kahdenkympin veivaukseen. Se liittyy kuitenkin vahvasti eduskuntavaalien teemoihin. Vuoden päästä sote-uudistusta on alettu toteuttaa uusilla järjestelyillä. Kaikkien alan ammattilaisten arvion mukaan se ei tule onnistumaan nykyisillä resursseilla ja aikatauluilla. Jos siis mennään tämän suunnitelman mukaan - mikä on puolestaan tärkeää hallitukselle, joka haluaa saada uudistuksen "maaliin" - on vuoden päästä paikka julistaa, että yksityisen sektorin avulla voidaan jonot purkaa ja sairaat parantaa. Moni tulee ajattelemaan, että se on parempi vaihtoehto kuin odotella turhaan hoitoon pääsyä.


Petterillä on siis hyvin vaalipullat uunissa. Sen sijaan, että kauhistellaan ja paheksutaan näitä heittoja, joita tulee vielä lisää, pitäisi miettiä mitä vasemmisto vielä voisi tehdä. Tässä on kuitenkin vuosi aikaa ennakoida ja toimia. Se vuosi pitää käyttää hyvin mikäli halutaan estää äänivyöry kokoomukselle.Kiitos tiivistyksestä, Raisa Lehtomäki!


52 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page