Tiina Sandberg
Miksi ihmeessä Tsaari on parempi kuin Lenin?
Tässä viimeaikoina on tullut seurattua julkista keskustelua patsaiden tiimoilta. Lenin ja Neuvostoliitto ovat olleet nyt kaikkien hampaissa. Jollain hämärällä logiikalla Lenin yhdistetään nyt Putiniin, vaikka poliittisilta mielipiteiltään tsaarit olisivat häntä lähempänä.
Turussa Lenin patsas päätettiin poistaa Taidemuseon edestä, koska se herättää kysymyksiä. Leninin patsas on melko pieni, se on osin kasvillisuuden peitossa ja siitä kävelee helposti ohi. Jokirannassa on sen sijaan iso Tsaari Aleksanteri I:n patsas, joka ei häiritse ketään. Siinä hän leppoisasti Ruotsin kuninkaan Kaarle Juhanan kanssa sopii Suomen siirtämisestä Venäjän vallan alle. Se on ilmeisesti nykyään sitten ihan ok.
Lenin antoi Suomelle itsenäisyyden, Tsaarit olivat sitä mieltä, että Suomi pitää saada Venäjän vallan alle tai pitää siinä. Joku voisi ajatella, että itsenäisyyttä ajaneen Leninin poistaminen samaan aikaan kun Suomen valtaansa ottaneen Aleksanterin patsas jätetään paikalleen antaa viestin, jota Putin arvostaisi. Ainakin jos edes hän ajattelee loogisesti. Mitään takeita siitäkään ei tietenkään ole.
Putinin ja Tsaari Aleksanteri ensimmäisen puheita on muuten tutkittu ja vertailtu. Asiasta kirjoitti myös Yle.
"Aleksanteri I ja Putin vetosivat puheissaan historian oikeutukseen ja vakuuttivat suojelevansa kansoja vihollisilta. Aleksanteri puhui vihollisena Napoleonista ja Putin puolestaan viittasi Yhdysvaltoihin. He kuvailivat muita maita epäluotettaviksi ja esittäytyivät itse rehellisinä ja luotettavina.
Portmanin mukaan mielenkiintoista oli myös hallitsijoiden me-sanan käyttö.
– Aleksanteri I ja Putin käyttivät paljon me-sanaa. He osoittivat puheensa niin kansalle kuin omille tukijoukoilleen. Samalla he määrittelivät ketkä kuuluvat me-sanan piiriin.
Molemmat puhuivat myös jumalasta ja legitioivat toimenpiteet yliluonnollisella tuella."
Erityisen paljon toisiaan muistuttavat Aleksanterin puhe sen jälkeen kun hän oli ottanut haltuunsa suomen ja Puolan, sekä Putinin puhe Krimin valtauksen jälkeen. Jos Turun jokirannassa muisteltaisiin lämmöllä tuota jälkimmäistä tapausta, olisi se melkoinen skandaali, mutta jostain syystä tämä ei nyt tule turkulaisille mieleen.
Minusta on aika selvä juttu, ettei Leninissä ärsytä hänen politiikkansa ja tekonsa Suomen suhteen. Se mikä Turun kokoomuslaisia ärsyttää Leninissä on tietenkin tämän politiikka. On ikävää, että edelleen jotkut muistavat, ettei vieläkään ole ok siirtää yhteisiä rahoja yksityisiin taskuihin. Tai että työntekijöille pitää maksaa palkkaa, eikä pakottaa heitä lailla tekemään alipalkattua ja ylityöllistettyä duunia. Porvaripolitiikka vieroksuu kommunistien ajatuksia työläisten oikeudesta ja ihmisten tasa-arvosta paljon enemmän kuin tsaarien yksinvaltaa. Yksinvalta kun ei yleensä ole bisnesten tekemistä haitannut. Kysykää vaikka Putinilta, mikäli ette minua usko.

"Suomi on nyt Venäjää ja häivy sinä ukko siitä hemmettiin." Aleksanteri I Suomen Turussa.