top of page
  • Writer's pictureTiina Sandberg

Migreeni

Se on ihan joka kerta yhtä ärsyttävää, että on suunnitellut päiväohjelman. Aikoo olla tehokas ja aikaansaapa, järjestellä, siivota ja saada aikaan. Sitten lopulta koko päivä menee nukkuessa, koska liikkuminen on yhtä tuskaa.


Jep. Sellaista on migreeni. Olen kärsinyt siitä varhaisesta teini-iästä lähtien ja periyttänyt sen aikankin osalle jälkeläisiä. Pahimmillaan oli auroja (auraksi kutsutaan migreenin ennakko-oiretta), jotka pimensivät näön, veivät puhekyvyn ja tasapainon. Ne tulivat ensin. Sen jälkeen julmettu päänsärky ja pahoinvointi. Kuvitelkaa pahin krapulanne ja menkää siitä vähän eteenpäin, niin sellainen.

Nykyään päänsärky on noihin aikoihin verrattuna maltillista, mutta särkee silti todella häijysti ja se pahoinvointi on edelleen mukana kuvioissa. Ilmeisesti hormonitoiminta on tasaantumaan päin ja se on aina ollut tärkein laukaiseva tekijä. Olen voinut käytännössä etukäteen tietää nämä kohtaukset, jotka johtuvat kuukautiskierrosta. Sen lisäksi kypsytetyt juustot ovat olleet laukausija ja tietenkin stressi. Etenkin sen laukeaminen, mikä selittää useat migreenille omistetut viikonloput.


Eikä se kohtaus siihen päänsärkyyn lopu. Usein jo ennen kohtausta, mutta taatusti sen jälkeen, aivot tuntuvat siltä kuin ne olisi vedetty läpi mankelista ja möyhennetty. Ajatus ei kulje ja keskittyminen on vaikeaa. Menee vielä yksi päivä että aivot alkavat taas raksuttaa.


Migreeni on Suomessa noin 500 000 ihmisellä. Paljon useammin naisilla kuin miehillä. Kyse on siis yleisestä sairaudesta, joka vaikuttaa paljon ihmisten työkykyyn. Valitettavasti vieläkään ei kaikkien kohtauksia pystytä estämään, vaikka erilaisia lääkkeitä ja hoitomuotoja on tullut saataville kiihtyvään tahtiin. Ilmeisesti vaiva johtuu aivojen verisuonista ja se kulkee samoissa geenijaksoissa, jotka ovat eduksi yksilön älykkyydelle, joten se on periytynyt tehokkaasti, vaikka voi olla myös täysin invalidisoiva.


Joten jos joku teille joskus valittaa migreeniä, älkää kertoko että tiedätte mitä se on kun teilläkin on joskus sattunut päähän. Se ei ole sama juttu ollenkaan. Mutta jos sinullakin on migreeni niin vertailkaa kaikin mokomin oireita ja parhaita vinkkejä korjaussarjaksi. Minä tartun Megikseen kun mikään muu ei enää auta.


15 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page