top of page
  • Writer's pictureTiina Sandberg

Marinin enkelit

Vietin pääsiäisen toipumalla alkuvuoden hässäkästä ja vietin aikaa ihan muualla kuin somessa. Kun eilen palauttelin itseäni takaisin hektiseen uutisvirtaan, pohdin mitä vaaleista ei vielä ole sanottu. En keksinyt montaa asiaa, mutta yhden sentään.


Aloin pohtia sitä, miltä hallitus näytti ulospäin viestinnässään ja mikä merkitys sillä oli vaalitulokseen. Tämä ei minusta ole merkityksetön yksityiskohta, vaikka allekirjoitan sen että vasemmistoliitto unohti köyhät ja duunarit, vihreät tuhosi kaupunkimetsien sekä vaatimattoman ilmastopolitiikan myötä mahdollisuutensa, eikä keskusta noin muuten vain tiennyt kenen puolelle olisi asettunut ja ketä vastaan. Demarit keräsivät ne vähät pisteet, joita pelistä irtosi.


Koko hallituskauden ajan iso huomio keskittyi siihen, miten (nuoret) naiset vetivät tiimityöllä kriisin toisensa jälkeen läpi. Aluksi Korona yhdisti rivit ihailtavasti, vaikka Krista Kiuru välillä tempoikin liekaa pidemmäksi ja välillä sotki sen ikävästi nilkkojen ympäri.


Ukrainan sodan kuumettua uudelleen Venäjän hyökkäyksen jälkeen Marin kokosi enkelinsä taas ympärilleen ja sai sekä Anderssonin että Saarikon heittämään Paasikiven ja Kekkosen linjat roskiin. Molemmat puoluejohtajat suostuivat muuttamaan puolueidensa kannat nopeasti ohittaen kunnollisen keskustelun ja vaientaen keskustelun. Vain yksi totuus mahtui pöydälle ja pulinat pois. Ohisalolla oli helpompi homma, koska vihreissä oli jo valmiiksi äänekkäitä russofobeja, joista sai kivasti tuulta Nato-purjeisiin


Syksyllä 2022 törmättiin hoitajakriisiin, jota ei voinut siirtää Sote-uudistuksen ratkaistavaksi. Tässäkin Marin kokosi enkelinsä ruotuun ja hiljensi omankin puolueensa kriitikot. Hoitajille ei voitu sallia palkankorotuksia, koska se olisi vaatinut hallitukselta lisää lainanottoa ja vaalit olivat jo kulman takana, Lakko olisi kääntynyt ikävästi hallitusta, ja etenkin Marinia, vastaan jolloin työtaistelulle laitettiin piste kieltämällä se. Pakkolaki Aki teki likaisimman työn, mutta siitä kärsivät kaikki hallituspuolueet.


Kun sitten vaalikamppailu alkoi, uhrasi Marin enkelinsä. Likaisen työn tahkonneet apupuolueet jäivät bussin alle samalla kun Demarit vielä käynnistivät taktisen äänestämisen kampanjansa. Äänestäjien mielissä Marin ja enkelit olivat samaa tiimiä, joka taisteli nyt perussuomalaisia vastaan pääministerin paikasta. Tästä kulmasta ainoa looginen ratkaisu oli äänestää demareita. Vain heillä näytti olevan mahdollisuuksia napata pääministerin paikka. Ne äänet, jotka eivät siirtyneet hallituksesta oppositiolle, siirtyivät hallituksen sisällä demareille. Demarit voitti, muut hävisivät.


En nyt sano, että Marin olisi suunnitellut koko jutun, mutta jotenkin näin siinä nyt kuitenkin pääsi käymään. On tietenkin vaikea vetää yhtä köyttä neljä vuotta säilyttäen oman itsenäisyytensä, mutta niin muiden hallituspuolueiden olisi kuitenkin pitänyt tehdä. Nyt näytti siltä, että Marin ohjasi taitavasti enkelinsä milloin mihinkin mahdottomaan tehtävään ja keräsi siten pisteet itselleen.


Ja lopuksi muistutan, ettei tämä ole mikään kattava vaalianalyysi vaan vain yksi kulma, jota en ole vielä juuri muualla nähnyt esitettävän. SKP:n ja oman vaalitulokseni osalta arvio on vielä luonnosvaiheessa. Sellainenkin on kuitenkin toki tulossa aikanaan.Marin teki puoluejohtajana sen mitä puoluejohtajan on tehtävä. Muita harmittaa.91 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page