Tiina Sandberg
Lypsävää lehmää lahtaamassa
Helsinki on taas tekemässä tyhmyyksiä. Tämä ei enää edes jaksa yllättää, mutta tällä kertaa pölkyllä on niin iso otus, että sen pitäisi kiinnostaa valtakunnallisestikin. Osmo Soininvaara, jonka taival Helenin hallituksen puheenjohtajana on ollut sähkökriisin aikana kuoppainen ja mutkia täynnä, aikoo mahdollistaa Helenin yksityistämistä miljardien arvosta. Eikä ilmeisesti täysin ymmärrä mitä on tekemässä.
Helen on Helsingin kaupungin tällä hetkellä sataprosenttisesti kaupungin omistama Sähkö osakeyhtiö, joka valtakunnallisen toimintansa lisäksi tuottaa myös paikallisesti kaukolämmön ja -kylmän toimittamisen Helsingissä. Helenin osuus Suomen sähkömarkkinoista on suuri. Vattenfall, Helen ja Fortum hallitsevat yhdessä Suomen sähkömarkkinoita. Se, mitä Helen tekee, vaikuttaa ratkaisevasti alan toimintaan paitsi Helsingissä, myös valtakunnallisesti.
Ja mitä Helen siis tarkalleen on tekemässä? Se käy ilmi Helsingin kaupungin Konsernijaoston asiakirjoista, joissa todetaan muun muassa näin: ”Helen-konserni voi strategisesti tärkeitä verkkojaan lukuun ottamatta luopua omistuksista, joiden säilyttäminen ei ole perusteltua konsernin strategian, kannattavan toiminnan ja ympäristötavoitteiden saavuttamisen kannalta. Helen-konsernin omistuspohjaa ja/tai rakennetta voidaan muuttaa tytäryhteisöasema säilyttäen edellyttäen, että muutos on taloudellisesti ja strategisesti sekä kaupunkikonsernin ympäristötavoitteiden saavuttamisen kannalta perusteltu”.
Tuo tarkoittaa suomeksi sitä, että yhtiö valmistautuu myymään omistuksiaan. Mihinkään muuhun tuollaista päätöstä ei tarvita. Samalla avataan myös mahdollisuus myydä nyt Helsingin kaupungin omistamista osakkeista jopa lähes puolet. Niillekin löytyisi ottajia heti, mikäli tällainen järjetön pilkkominen tulevaisuudessa päätettäisiin toteuttaa.
Helen-konsernin osittainen myyminen ja pilkkominen lisäisi Helsingin energiahuollon riippuvuutta yksityisistä markkinoista ja sijoittajista. Tämä on täysin käsittämätöntä tilanteessa, jossa julkista omistusta ja ohjausta pitäisi päinvastoin lisätä energian hintojen, kulutuksen ja päästöjen hillitsemiseksi. Kukaan ei vieläkään pysty sanomaan miten markkinat kehittyvät jatkossa, mutta kaikille pitäisi olla syksyn ja talven tapahtumien valossa selvää, että markkinavetoisesti tätä hommaa ei kannata enää hoitaa. On erinomaista, että SKP:n Helsingin piirin puheenjohtaja Yrjö Hakanen sai tämän asian nostettua esiin myös Helsingin Sanomissa. On kuitenkin aivan selvää, että mikäli laajempaa kohua ei asian tiimoilta nouse, pitää Konsernijaosto päänsä ja vie asiaa eteenpäin. Helsingin kaupungissa järjellä on Juhana Vartiaisen kaudella ollut tapana loistaa poissaolollaan. Palkat on jätetty maksamatta, varhaiskasvatus on täydessä kriisissä, terveydenhuolto toimii miten sattuu ja nyt oltaisiin valmiita sotkemaan myös energiakuviot. Konsulttivetoinen politiikka alkaa olla nähty. Joko olisi aika vetää johtopäätöksiä?

Tätä pottia havittelee moni, mutta mitään järkeä myynnissä ei sähkönkäyttäjien näkökulmasta ole. Vartiainen ja Soininvaara on syytä pysäyttää mahdollisimman nopeasti.