top of page
  • Writer's pictureTiina Sandberg

Kansallistetaan, sanoi saksalainen

Outoja aikoja nämä nykyiset. Sellaiset asiat, jotka aikaisemmin tuntuivat mahdottomilta ovatkin yhtäkkiä keskustelussa. Uniperin ahdinkoon ratkaisuksi esitetään kansallistamista niin Saksan valtion kuin Hesarin toimituksenkin suulla. Ja mikäpä siinä, se olisikin varmasti paras toimenpide.


Jos et ole seurannut energiakeskustelua tai olet ollut vaikka Marsissa lomalla, niin ihan todella tiivis kertaus. Uniper on saksalainen energiayhtiö, joka perustettiin 2016. Siitä piti tulla suuri ja kaunis, mutta se valitsi satsaukset fossiiliseen energiaan ja siitä se maksoi kalliisti nyt keväällä. Samalla meni pari isoa voimalaitosta Venäjällä.


Fortum taas panosti Uniperiin tarkoituksenaan päästä sen avulla eurooppalaisen energiabisneksen isoon sarjaan. Fortum osti itsensä Uniperissa suurimmaksi osakkeenomistajaksi 2017. Tuolloin päätöstä pidettiin uhkarohkeana. Suurin osa esitetyistä uhkakuvista kävikin sittemmin toteen.

Eli nyt ollaan tilanteessa, jossa sekä Uniper että Fortum ovat kaulaansa myöten suossa. Saksan valtiolla on halua vetää Uniper kuiville, koska mikäli yhtiö kaatuu, seuraa välitön energiakriisi, joka jättää nykyisen tilanteen varjoonsa. Fortum on tietenkin yrittänyt tukea Uniperia, koska ei halua omistustensa mitätöityvän, mutta pala on isompi kuin se voi haukata. Saksan valtion taas on vaikea perustella miljardien kaatamista yhtiöön, ellei se saa siitä jotain konkreettista tilalle. Tuo konkretia voisi olla Uniper itse.


Uniperin kaatuminen konkurssiin olisi tässä tilanteessa looginen vaihtoehto. Sen jälkeen Saksa ostaisi yhtiön itselleen, eli käytännössä kansallistaisi sen. Siinä rytäkässä Fortumkin voisi saada osan sijoituksistaan takaisin jonkinlaisina korvauksina. Tuppurainen on koittanut jyrähdellä asiasta, mutta tosipaikan tullen häntä tuskin tarvitsee kuunnella. Jonkinlainen korvaus silti lienee tulossa. Jollain aikataululla.


Mutta mikäli Fortum menettää Uniperin, on Fortum puolestaan nesteessä. (bun intended) Senkin talous on kuralla, eivätkä näköalat ole ruusuiset. Osake on hetkeksi vakiintunut noin 10 euron tuntumaan, mikä johtunee siitä, että Nordea ostaa nyt markkinoilta Fortumin osakkeita. Se on ostanut kuukaudessa itselleen jo yli 3 000 000 osaketta. Ajatuksena lienee, että yhtiö on liian iso päästettäväksi kaatumaan, mikä onkin pitkälti totta. Siksi ennakoidaan, että valtio kyllä pelastaa sen. Takuita energiamarkkinoilla toimimiseen sille onkin jo annettu miljardeittain, mutta ne eivät auta tässä tilanteessa.


Suomen valtio voikin pohtia samanlaisia kysymyksiä kuin Saksakin. Jos yhtiö päästetään konkurssiin, niin se on sen jälkeen luontevaa ostaa kokonaan valtiolle. Pörssiyhtiöiden normaali tapa poistua markkinoilta on juuri yritysostojen kautta. Jokin korvaus toki pitänee Fortumini osakkaillekin maksaa, mutta kun vaihtoehtona on kaiken menettäminen, tyytynevät he huomattavasti nykyistä edullisempaan hintaan. Lisäksi moni ennen kansallistamista vastustanutkin on varmaan tähän mennessä jo ehtinyt miettiä miksi energia-ala olisi syytä pitää valtion hallussa. Nyt olisi hyvä paikka laittaa tämä asia kuntoon.



Fortumin sivuilta löytyy myös ajantasaiset tiedot osakkeiden ostoista ja myynneistä. Näistä näkee ketkä pelaavat varman päälle ja keillä on halua keinotteluun.

125 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page