top of page
  • Writer's pictureTiina Sandberg

Kaikki ne leikkaa kuitenkin


Ennakkoon jo oli selvää, että kehysriihi, joka tällä kertaa oli myös puoliväliriihi, olisi ollut edullista pitää vasta kuntavaalien jälkeen. Tämä oli iso syy siihen, miksi päätöstä vaalien siirrosta pantattiin viime hetkeen ja sitten aiheutettiin iso sekaannus vähän kaikille.


Oli selvää, että keskusta oli vaatimassa tiukempaa talouskuria, koska sen pitää saada näyttää pontevalta omalle äänestäjäkunnalleen, joka on tyytymätön liian vasemmistolaiseen politiikkaan. Vasemmistopuolueille ja vihreille tipahti siis syliin tilanne, jossa joudutaan tekemään (äänestäjille) epämiellyttäviä ratkaisuja kiusallisesti vaalien alla. Vaikka äänestäjillä on kultakalan muisti, niin tätä eivät kaikki ehdi unohtaa ennen kuin vievät lapun uurnaan. Ennakkoäänestyshän alkaa jo 26.5. Ei siihen ole kuin pari hassua viikkoa.


Mutta minusta vakavin seuraus suomalaiselle vasemmistolle kaikkineen on se, että jälleen kerran vasemmisto nieli päätöksen, jonka se esitti aiemmin puheissaan kynnyskysymyksenä. Ja kyllä. Tiedän, että hallitusohjelmasta on äänestetty Vasemmistoliiton jäsenistön kesken ja siinä on hyväksytty kaikenlaista ehtona hallitukseen menemiselle. Silti se ei mitenkään poista tai lievitä oikeutettua pettymystä siitä, että koulutuksesta voidaan edelleen leikata. Tämä käännös nakertaa ihmisten luottamusta ja taittaa sen hentoisesti orastaneen toivon niskat, että äänestämällä voisi vaikuttaa. Ihmiset ovat ihan syystä käärmeissään.


Hallitukseen meno houkuttaa, koska siellä voi olla mukana tekemässä päätöksiä. Silti jos ne päätökset ovat edelleen huonoja vaikuttamisesta huolimatta, voisi pohtia miten se vaikuttaa äänestäjien luottamukseen. Ainakin voisi rehellisesti myöntää nekin virheet, joita on itse ollut tekemässä. Ei niitä kannata yrittää puhua paremmiksi.


Ja lopuksi haluan muistuttaa siitä, että mielestäni on absurdia keskustellla joistain kymmenistä miljoonista ja on tehty päätös, joka sitoo kymmeniä miljardeja valtion rahaa turhiin hävittäjiin. Jos sitä hanketta edes siirrettäisiin, ei tarvitsisi kompastella lillukan varsiin näin näyttävästi.

14 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page