top of page
  • Writer's pictureTiina Sandberg

Jumalten ja profeettojen kuvista

Huomasin äsken Twitterissä kyselyn, jossa pyydettiin kertomaan uskaltaisiko julkaista somessa pilakuvan profeetasta. Tämä ilmeisesti viittaa Ruotsin mellakoihin. Minusta oleellisempaa olisi pohtia sitä, mitkä ovat sellaisen ihmisen motiivit, joka haluaa loukata toisten uskoa.


Tehdään nyt ihan alkuun selväksi se, että minulla ei ole uskontoa. En ole myöskään ateisti, koska se edellyttäisi jo sangen voimakkaan kannan ottamista jumalaan ja uskontoihin. Olen sellainen tapaluterilaisen kasvatuksen tulos, joka on käynyt rippikoulun, tempoi ysejä uskonnosta ja tarvittaessa istuskelee kirkossa yhden jumalanpalveluksen läpi tuntematta muuta kuin lievää pitkästymistä. Kestän satunnaisen virren koulun juhlassa, mutta en myöskään pillahda itkuun jos sitä ei olekaan. Omasta mielestäni olen siis vain uskonnoton.


Uskonnot sinänsä ovat kyllä äärimmäisen kiehtovia. Olen viettänty paljon aikaa ihmettelemällä kristittyjen moninaisia oppiriitoja tai maailman uskontojen kirjoa. Islamkin on tuttu, mutta kiinnostavinta on sen, juutalaisten ja kristittyjen loputon taistelu. Että miten voikin olla, että käytännössä samoihin asioihin uskovat ihmiset ovat jakautuneet tällä tavalla ja vieläpä käyneet verisiä sotia toisiaan vastaan jo tuhansia vuosia. Aikamoista.


Mutta takaisin niihin profeetan kuviin. Minusta ei sinänsä ole mitään estettä pilailla jumalien kustannuksella. Lukekaa vaikka suosikkikirjani Terry Pratchettin Pienet jumalat, jos ette usko. Jos joku todella erehtyisi loukkaamaan jumalaa, olisi jumalalla kyllä keinot selvittää asia ilman kuolevaisten väliintuloakin. Kyse ei olekaan heistä vaan ihmisistä, jotka heihin uskovat.


Profeettaa esittävän pilakuvan julkaisemisen motiivi on se, mikä minua askarruttaa. En keksi siihen kuin yhden syyn: halu loukata. Tuollaisella kuvalla on helppo hyökätä kokonaista uskontokuntaa vastaan ja valitettavasti niin on Lähi-idän aavikoilla syntyneiden uskontojen parissa ollut aina tapana tehdä. Oma kruunu on loistanut kirkkaammin kun muita on saanut painettua lokaan. Niin on kulunut vuosisata vuosisadan jälkeen loppumattomissa sodissa, taisteluissa ja vainoissa. Jokainen tietenkin itse päättää omalta osaltaan miten haluaa toimia, mutta minusta tämä alkaa jo riittää. Eli jos tarkoituksenasi on loukata muslimeita pilakuvalla, niin jätä julkaisematta. Jos kuvan hauskuus nousee siitä, miten se kuvaa muslimeita, niin ei sitäkään todennäköisesti kannata julkaista. Jos olet varma, että kuvasi aiheuttaa voimakkaan negatiivisen reaktion, niin älä nyt ainakaan sitä julkaise. Vaikka some elää riidoista ja jännitteistä, ei meidän tarvitse ottaa siitä mallia. Tässä kohtaa ripaus empatiaa voisi tehdä ihmeitä.Brianin elämä kuuluu pääsiäistraditioihini. Lähdenkin tästä ostamaan popcorneja.


54 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page