top of page
  • Writer's pictureTiina Sandberg

Julkinen vessa ja ylenkatse

Nyt jätän sota-aiheet hetkeksi ja siirryn elämän peruskysymyksiin. Kun ruokaa ja juomaa menee sisään, niin jossain vaiheessa ne vääjäämättä tulevat ulos. Tuolla hetkellä on mahtavaa jos lähettyvillä on ilmainen vessa. Ikävintä on, jos on vain maksullinen, mutta taskussa ei olekaan rahaa.


Kävelin Jakiksessa ja kuinka ollakaan, kävelytien varressa oli mieshenkilö helpottamassa oloaan. Myönnän, että närkästyin. Minusta ympäriinsä kuseskelu, muusta nyt puhumattakaan on yksinkertaisesti ällöttävää ja pahimmillaan vaarantaa ympäristöterveyden. Hyvistä tavoista nyt puhumattakaan.


Jäin kuitenkin miettimään, miksi esimerkiksi Jakomäessä ei ole yhtään julkista vessaa. Siinä paikassa lähin sitä muistuttava oli Lidlissä, jossa se on varattu asiakkaiden käyttöön. Sitä olen joskus itsekin käyttänyt, mutta en usko, että se aukeaisi satunnaiselle kulkijalle.


Tulin siihen tulokseen, että julkisia vessoja ei nähdä riittävän tärkeänä palveluna siksi, että niihin joutuvat turvautumaan naiset ja köyhemmät miehet. Rikkaalla tyypillä on aina sen verran varaa, että voi vaikka piipahtaa kahvilaan tai pitää vaikka pidemmänkin tauon. Rahalla vessankin ovi aukeaa helpommin. Varakkaampien maailmassa vessoja on kaikkialla, koska heillä on varaa kuluttaa.


Lisäksi vessojen satavuuden säätelyn avulla voidaan varmistaa, että nurkkiin kusemista saadaan kauhistella jatkossakin. Se antaa mahdollisuuden osoittaa vähätuloisten moraalittomuuden. Nämähän kuseskelevat ympäriinsä, voit hyvä tavaton sentään! Eihän noin kamalien ihmisten olojen parantamiseen toki tarvitse laittaa verovaroja. Pahimmillaan joku voi alkaa lokkeilla niin pahasti, että muuttaa sinne kusiputkaan asumaan!


Miten tämän sitten voisi ratkaista? Ensinnäkin kaikilla vähänkään isommilla liikekiinteistöillä pitäisi olla lakisääteinen velvollisuus tarjota kaikille, asiakkuudesta riippumatta, ilmaiset vessat. Ei se vessan pitäminen nyt niin kallista ole.


Toisekseen yleisiä vessoja pitää rakentaa paljon nykyistä enemmän. Jos niihin muutetaan asumaan tai niitä käytetään pistotiloina, pitää nämä asiat ratkaista erikseen vessoista riippumatta. Ei se ole vessojen vika, että niitä käytetään muihin tarkoituksiin. Asuntojen ja huumeiden käyttöhuoneiden tarjoaminen on oikea ratkaisu.


Ai niin, siinähän on taas se ikävä puoli, että rikkaan setämiehen pitää maksaa veroja, joista kaiken maailman hunsvotit pääsevät hyötymään. No, ei voi mitään. Sellaista se elämä on ja demokratiassa jopa rikkaan setämiehen on pakko lopulta taipua jos me muut niin päätämme. Sori siitä!Oi helpotusta! Kuva Jarmoluk, Pixabay

50 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page