top of page
  • Writer's pictureTiina Sandberg

Hävittäjillä Natoon!

Luin eilen tuoreeltaan hallituksen Ajankohtaisselonteon turvallisuusympäristön muutoksesta ja päällimmäiseksi jäi tunne siitä, ettei mitään muutoksia oikeastaan ole. Ainoa merkittävä muutos on se, että nyt halutaan viedä Suomi Natoon, koska tilaisuus ei ehkä toistu. Once in a life time ja sitä rataa.


Selonteossa toki keskitytään nyt enemmän Venäjään kuin on ollut aikaisemmin tapana. Ennen asiasta on kirjoitettu verhotummin kun nyt voidaan puhua suoraan ilman diplomatian painolastia. Erittäin suoraan tuodaan myös ilmi se, että Suomen tavoitteena on tiivistää puolustusyhteistyötä ja muita suhteita Yhdysvaltojen suuntaan. Samoin painotetaan sitä, miten Suomi nähdään Yhdysvalloissa turvallisuuden tuottajana ja taakanjakajana. Eli suomeksi käännettynä meidän odotetaan auttavan Yhdysvaltoja heidän turvallisuuspoliittisissa pyrkimyksissään.


Ketään tuskin hämmästyttää, että tässä yhteydessä mainitaan myös hävittäjähankinnat. "Suomen hävittäjähankkeen lopputulos luo osaltaan edellytyksiä puolustusyhteistyön syventämiseen Yhdysvaltojen kanssa." Lisäksi hävittäjähankinta ratkaisi toisenkin ongelman, nimittäin rahoituksen. Kiitos hävittäjien puolustusbudjettimme on nyt noussut yli 2 % bkt:stä. Kätevää! Tähän tarvitsee enää lisätä vain muutamia satoja miljoonia ja rahoitus on kunnossa. Näin päästään väittämään, että Nato-jäsenyys on halpaa kuin makkara.


Kiinnostavaa on myös kuvaus Naton jäsenyysprosessista. Tämähän on julkisuudessa esitetty niin, että Suomi laittaa hakemuksen sisään ja suunnilleen saman tien saamme turvatakuut ja jäsenyyskin on aivan läpihuuto juttu. Näinhän ei tarkalleen ottaen ole. Nopeimmillaankin Natoon liittyminen on kestänyt vuoden. Minusta ei ole realistista ajatella, että tätä nopeampi käsittely olisi mahdollista. On pikemminkin mahdollista, että Naton jäsenmailla on tässä tilanteessa tavallista enemmän harkintaa siinä, mitä Suomen jäsenyydestä todella seuraa Naton ja Venäjän suhteille. Sellainen vaatii enemmän aikaa. Stoltenberg ei pysty tätä asiaa yksin päättämään tai lupaamaan, vaikka kuinka haluaisi.


On täysin mahdollista, jopa todennäköistä, että Suomi tulee jättämään hakemuksensa yhdessä Ruotsin kanssa juhannuksena kun Nato kokoontuu huippukokoukseen Madridiin. Joka tapauksessa aion olla siellä paikan päällä. Euroopan vasemmisto ja muut toimijat ovat järjestämässä isoa vastatapahtumien sarjaa. Suomen ja Ruotsin jäsenyyshakemukset ovat taatusti yksi keskeisistä kysymyksistä, jotka puhuttavat tuolloin järjestettävissä tapahtumissa. Siihen keskusteluun tämä selonteko antaa kyllä oivaa materiaalia, josta keskustella. Eli kiitos hallitus, aion ottaa tästä kaiken irti!



Juhannusta kannattaa viettää tänä kesänä Madridissa. Lähdetäänkö porukalla?

58 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page