top of page
  • Writer's pictureTiina Sandberg

Erdoganin vaatimuksiin ei tule suostua

"Suurin osa kurdeista asuu Kurdistanissa, joka sijaitsee Irakin, Iranin, Turkin ja Syyrian alueilla, mutta heitä asuu paljon myös diasporassa esimerkiksi Saksassa ja Istanbulissa Turkissa. Kurdeja arvioidaan olevan kaikkiaan noin 25–30 miljoonaa.[1]

Kurdit puhuvat kurdin kieltä, joka kuuluu iranilaisiin kieliin. Kurdien enemmistö on sunnimuslimeja. Kurdit ovat vuosisatojen ajan kärsineet Kurdistania hallinneiden naapurivaltioiden harjoittamista sortotoimenpiteistä, ja kurdien pyrkimykset perustaa oma valtio on aina tukahdutettu." Wikipedia, kurdit


Turkissa kurdit hiertävät etenkin Erdogania, joka ei siedä oman asemansa uhkaamista saatikka ajatusta siitä, että hänen valtiostaan annettaisiin millään sopimuksella palaakaan maata kurdien hallittavaksi. Lisäksi Erdogan on pyrkinyt tukahduttamaan kurdien poliittista aktiivisuutta. Vaikka kurdipuolue HDP on edustettuna Turkin hallituksessa, on sen toimintaa rajoitettu. Viimeksi 2021 käytiin keskustelua koko puolueen kieltämisestä. HDP on asettunut julkisesti vastustamaan Erdogania ja tämän hallitusta.


PKK, eli Kurdistanin työväenpuolue, on puolestaan 1978 perustettu marxilais-leninistinen puolue, joka on käynyt johtajansa Abdullah Öcalanin johdolla sissisotaa Turkkia vastaan. Öcalan on vangittuna vuodesta 1999 lähtien ja hänen vapauttamistaan on vaadittu toistuvasti.


Tällä hetkellä Turkki haluaa hyökätä pohjois-Syyriaan. Tätä se perustelee sillä, että alue olisi PKK:n hallussa. Paikalliset kurdit ovat kiistäneet tämän.


Minusta Erdoganin toimet kurdien suhteen muistuttavat kovin paljon sitä, miten Putin on toiminut ukrainalaisten kanssa. Molempien motiivina on sisäpolitiikka ja halu puolustaa ja laajentaa perinteisiä alueitaan. Tätä kautta he toivovat kasvattavansa suosiotaan ja pystyvänsä pysymään vallankahvassa vielä hetken kauemmin. Heille kyse on valtapelistä, heidän uhreikseen joutuville selviytymisestä ja henkiin jäämisestä.


Putinin toiminta ukrainalaisia vastaan oli yksi niistä perusteista, joita esitettiin Suomen Nato-jäsenyyden puolesta. Ei voi olla niin, että nyt katsottaisiin Erdoganin toimintaa kurdeja vastaan läpi sormien, vain jotta se helpottaisi liittymistä sotilasliitto Natoon. Joka tapauksessa, mikäli Suomi liittyy Natoon, on siellä pakko toimia yhteistyössä myös Turkin kanssa. Sotilasliiton idea kun on se, että liittoutujat toimivat keskinäisessä yhteistyössä. Joudumme siis vedetyiksi mukaan Erdoganin juoniin, mikäli liitymme Natoon.


Tai onhan meillä yksi keino, jolla tämä voitaisiin välttää. Voisimme vaikka kokeilla liittoutumattomuutta.



Kuva: Biji Kurdistan. Flickr

47 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page