top of page
  • Writer's pictureTiina Sandberg

Eipäs kohkata!

Näinä aikoina käyvät tunteet kierroksilla. Se on omiaan johtamaan siihen, että somessa tulee molemmin puolin jaettua kaikenlaista omaa näkökulmaa tukevaa, vaikka sen todenperäisyyttä ei ole tullut tarkistettua. Tästä kannattaisi pidättäytyä, vaikka se populistien ykkös ase onkin ja toimivaksi siten todettu.


Propaganda on hankala ase, jota on vaikea torjua jos sattuu sen uhriksi joutumaan. Etenkin nykyisin somessa, mutta jo paljon aikaisemminkin, on helppoa lätkäistä paikkansa pitämätöntä tietoa jonkun niskaan. Sen jälkeen mustamaalauksen kohteeksi joutuneen on käytännössä mahdotonta enää selvitä kuivin jaloin. Jos tietoa ei oikaise, se jää voimaan. Jos sen oikaisee, tulee vain vahvistaneeksi tuota väärää mielikuvaa, jonka haluaa oikaista. Erityisen surullinen tai hykerryttävä, miten asiaa nyt haluaakin tarkastella, esimerkki tästä on se miten Benjamin Franklin raivasi tieltään kilpailevan almanakkatehtailijan väittämällä tämän kuolleen. Siitä ei ollut apua, että mies parka yritti epätoivoisesti oikaista huhut kuolemastaan. Lopulta Franklin käänsi voitoksen vielä senkin kun tuo kilpailija sitten lopulta todella kuoli. Tämän tarinan voi lukea kirjasta Paksapuheen lyhyt historia - Tom Phillips.


Mutta takaisin nykyisiin somesotiin. Pidetään pää kylmänä! Jos jokin sopii hiukan liian hyvin omiin käsityksiin ja vaikuttaa olevan liian hyvää tai kamalaa ollakseen totta, niin se ei yleensä ole. Vastusta kiusausta hetki, yritä löytää ainakin yksi asiaa tukeva luotettava tai edes sinne päin oleva lähde tukemaan tuota julkaisua, joka juuri sillä hetkellä on aivan pakko jakaa kaikille.


Paskapostaamalla voi toki myös kokea osallistuvansa sotaan haluamassaan roolissa, mutta siinä on vain sellainen pieni ongelma, että tämä(kin) sota loppuu aikanaan, mutta tuo toimintatapa pysyy. Haluatko sinä elää maailmassa, jossa mihinkään ei voi luottaa ja kaikkea on pakko jatkuvasti epäillä? Minä en haluaisi.


Wikipedia, josta kuvakin on, on osoitus siitä, että hevonpaskaa voi vastustaa ainakin jonkin verran, vaikka kovaa lapioimista se kyllä vaatii.

57 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page