top of page
  • Writer's pictureTiina Sandberg

Ei hintakattoa vaan kohtuullisuutta

Toissapäivänä juteltiin sähkön hinnasta. Suurin osa porukasta oli sitä mieltä, että demareiden 0, 19 € sähkö olisi hyvä juttu. Itse olin skeptisempi. Minusta sellainen hinnoittelu menisi edelleen eniten rikkaimpien taskuihin. Tänään tuli julki tieto, jonka mukaan se menee juuri näin.


En siis ole sitä mieltä, etteikö sähkön hinta olisi monelle kohtuuton. Se on sitä ehdottomasti etenkin niille pienituloisille, joilla ei ole tähänkään asti ollut varaa maksaa mitään ylimääräistä. Ja heille 0,19 € sähkö olisi edelleen valtava ongelma. Oma nelihenkisen perheen rivarisähkölaskuni (- 35prosenttia aiemmasta) on nyt noin 40 euroa kuussa siirtomaksuineen. 120 € kuukausilasku, jota tuo hintataso tarkoittaisi olisi jo minullekin pienoinen ongelma vaikka olenkin töissä. Monelle se olisi mahdoton.


Mitä tulee niihin kovatuloisimpiin, jotka jo nyt hyötyvät sähkötuista eniten ja käyttävät eniten sähköä, heille tämä(kin) uudistus olisi oikein mieluisa muutos. Yli 100 000 euroa kuussa ansaitsevat käyttävät sähköä viisi kertaa enemmän kuin pienituloisimmat. Heille tuo hintakatto olisi jälleen onnen potku. Vaikkapa 1000 kW laskussa on iso ero sillä onko takuuhinta 0,19 € vai 0,5 €. Reilu 300 € alennus on toki tarpeen köyhälle pienituloiselle sähkölämmittäjälle, sillä heitä on paljon juuri pienituloisissa talouksissa, mutta suurituloiselle se on lähinnä lämmin kädenojennus.


Miten siis ratkaisisin tämän ongelman reilulla tavalla?


Minusta paras ratkaisu olisi laskea kohtuullisen peruskulutuksen tasot erilaisille perheille ja asumismuodoille. Siinä voisi hyvin olla mukana jo 10 prosentin säästötavoite normaalista kulutuksesta. Tämä peruskulutus taattaisiin edullisesti. Eli minusta halvemmallakin kuin tuo 0,19 €. Sen päälle tulevasta maksettaisiin sitten markkinahintoja. Mutta taso asetettaisiin niin, että siihen todella olisi mahdollista päästä ja siten välttyä isoilta laskuilta.


Ja tämä säästötavoite pitäisi ulottaa myös meihin, joilla on edelleen voimassa edullinen määräaikainen sopimus. Ne pitäisi muuttaa niin, ettei niidenkään avulla olisi mahdollista jatkaa huoletonta sähkönkäyttöä. Myös näissä sopimuksissa tulisi olla halvan sähkön takuu vain tiettyyn määrään asti. Itse asiassa niin tulisi olla aina, koska energian säästäminen on yksi mainio tapa vähentää ympäristön kuormitusta. Kohtuullisuus on meille kaikille pidemmän päälle eduksi.


Nämä pohdinnat koskivat nyt tuota kotitalouksien hinnoittelua, mutta muuten pidän kyllä monesta asiasta Demarien aloitteessa. Sähköyhtiöiden kohtuuttomat voitot todellakin pitää verottaa pois. Niitä tosin ei pidä toisella kädellä palauttaa niille, vaan käyttää rahat esimerkiksi peruspalveluiden rahoittamiseen. Lisäksi teollisuuden on tultava mukaan talkoisiin. Nythän monet yritykset nauttivat edelleen hyvin edullisesta sähköstä. Kilpailuetu varmasti parantaa niiden kilpailuasemaa, mutta kovan pakkaskauden iskiessä myös niiden on tehtävä muutakin kuin sammuteltava valoja.

Olen kovasti tyytyväinen siihen miten ollaan saatu perheen sähkökulutusta vähennettyä.

72 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page