Tiina Sandberg
Aika on arvokkainta mitä sinulla on
Minusta on sangen outoa, että nyt kun lyhyempi työaika on pitkän tauon jälkeen taas noussut keskusteluun, niin monet työssäkäyvät vastustavat ajatusta. Ikään kuin he olisivat jotakin velkaa työnantajalleen tai heidän pitäisi todistaa jotain itselleen. Samalla he ovat valmiita luopumaan kalleimmasta omaisuudestaan pilkkahintaan.
Seneca kirjoitti jo 2000 vuotta sitten asioista, jotka ovat elämässä tärkeitä teoksessaan Elämän lyhyydestä. Niistä tärkein on aika. Sitä meillä kaikilla on käytössä hyvin rajallinen määrä. Seneca arvelee että tapamme suhtautua aikaan ikään kuin sitä ei olisi olemassakaan ja tuhlailla sitä milloin mihinkin, johtuu siitä että emme tiedä miten paljon sitä todella on jäljellä.
Jos sinulla olisi tiedossa, että kuolet vuoden päästä, käyttäisitkö jäljellä olevan aikasi palkkatöissä tahkoamalla pomolle ja firmalle bonuksia, vai johonkin ihan muuhun?
Seneca ei tietenkään kiistä sitä, että on olemassa töitä ja toimia, jotka ovat itsessään sekä tärkeitä että palkitsevia. Niihin käytettyä aikaa hän pitää hyvänä tapana kuluttaa tätä rajallista resurssia. Mutta käsi sydämellä, onko työsi todella intohimosi vai teetkö sitä siksi että saisit rahoitettua kulusi tai sen todellisen intohimosi?
Jos kuulut jälkimmäiseen ryhmään, sinulla on kaikki syyt kannattaa työajan lyhentämistä ansiotasoa alentamatta.
Vastaavasti työpaikkasi omistajalla, on vain yksi syy vastustaa työajan lyhentämistä ansiotasoa alentamatta. Nimittäin raha. Hän/se pyrkii saamaan sinulta tuota korvaamatonta aikaa mahdollisimman paljon mahdollisimman halvalla, jotta hän/se voi kasvattaa omaisuuttaan ja kilpailla voitoista muiden alalla toimivien kanssa. Sinun työsi on merkityksellistä vain tuon tuottavuuden kautta osana tuotantoketjua. Sinulla tai sinun elämälläsi ei ole muuta merkitystä ja on kammottavaa, mikäli olet myös itse sisäistänyt tämän ajattelun.
Vapauta edes ajatuksesi. Mieti mitä voisit tehdä ylimääräisellä viikoittaisella vapaapäivällä. Mihin ihan oikeasti haluaisit käyttää aikaasi ja kenen kanssa. Sen ei pitäisi olla työnantajasi vaan oma päätöksesi.

Sira Moksi kiteyttää Elinkeinoelämän keskusliiton periaatteellisen kannan mainiosti.