top of page
  • Writer's pictureTiina Sandberg

Öljy, tuo geopolitiikan voiteluaine

Voisi luulla, että öljyn ja maakaasun tuonti Eurooppaan olisi nyt tyrehtynyt kun on nämä pakoteet. Näin ei kuitenkaan ole käynyt. Lisäksi öljyn hinta on kovassa nousussa. Itse asiassa Venäjän öljytulot ovat tainneet nousta roimasti.


En ole kansainvälisen öljykaupan ekspertti. Pystyin kuitenkin pienellä etsiskelyllä löytämään teidot Venäjän öljyn viennistä, sen voluumista ja tuotosta. Lisäksi tarvitsin tiedon tämän hetkisestä tuonnista ja barrelin hinnasta maailmanmarkkinoilla. Sitten vain naputtelin luvut laskimeen. (Voitte itse kokeilla myös, mutta en usko pahasti erehtyneeni) Näyttäisi siltä, että Venäjän öljytulot ovat kovasti kasvaneet ja öljy tuottaa suoraan kolmanneksen Venäjän bkt:stä. Tällä lisäyksellä korvataan kummasti muita talouden heikennyksiä.


Eurooppa ei hyvää hyvyyttään maksa rahaa Putinille. Sillä nyt vain ei ole mitään muuta keinoa. Maanosamme on ollut hidas irtautumaan öljystä ja korvaamaan sitä uusiutuvilla. Venäjän öljy on ollut helposti saatavilla ja edullista. Eli kuten tapana on sanoa, se on ollut kustannustehokas ratkaisu. Voitto edelleen määrää pelin säännöt.


Nyt nuo säännöt ovat ehkä muuttumassa. Olisi ollut mukavampi, mikäli muutos olisi käynyt leppoisammissa merkeissä, mutta toisaalta pakko on hyvä kannustin. Tervehdin ilolla sitä, että meidänkin sukupolvemme saa nyt muistutuksen siitä, että emme välttämättä ole aina itse voittavalla puolella näissä kahnauksissa. Öljypakotteet voivat iskeä meitäkin vastaan ja riippuvuus siitä tekee meistä haavoittuvia. Öljyä on vain joillain valtioilla ja se riittää kiristämään välejä säännöllisin väliajoin. Energian saanti on keskeisimpiä edellytyksiä ykteiskuntien vakaalle kehitykselle.


Uusiutuvien energiamuotojen etuna on geopoliittisen jännitteen vähentämisen lisäksi se, että se soveltuu paikalliseen tuotantoon. On täysin mahdollista tuottaa iso osa energiasta itse tai lähiyhteisön toimesta. Tuuli ja aurinko ovat tässä helpoimmin hyödynnettäviä, mutta esimerkiksi maataloustuottajien mädättämöt taitavat kohta taas olla kannattavia laitoksia kaasun tuotannossa. Hyvä niin! Nimittäin tällainen energian uusjako päästää meidät lopulta myös sähköyhtiöiden ikeestä. Ne vastustavat muutosta, mutta eivät voi enää mitään sille, että niiden markkinat ovat murentumassa. Energian ottaminen ihmisten haltuun on tärkeä askel vapautumisessa markkinoiden orjuudesta.


Loppuun en malta olla lisäämättä, että Yhdysvaltain öljyriippuvuus on vielä Eurooppaa suurempaa. On siis ollut odotettavissakin, että venäläisestä öljystä luopuminen aiheuttaisi diplomaattisia piruetteja. Silti nopeat käänteet ovat jopa tähän nähden olleet suuria. Biden lähetti valtuuskunnan Caracasiin jo viikko sitten. Eli ennen kuin Putinille ilmoitettiin, että "pidä ukko öljysi", oli neuvoteltu asiat kuntoon Venezuelassa. Jostain on saatava löpöä tankkiin ja onhan Venezuela jo vanha kauppakumppaani. Yhdysvalloista löytyy jopa valmiiksi venezuelalaiseen raakaöljyyn optimoituja jalostamoja.


Jokohan Iran on saanut varovaisen tiedustelun, että "Voisimmeko vaikka tässä joku päivä poiketa kun ei olla pitkään aikaan vaihdettu kuulumisia?"




Pari vuotta sitten tuli poikettua Caracasissa, hotellihuoneesta oli komeat näkymät.


45 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page